Koliko šolja kafe zaista treba da pijete dnevno

kafa

Ako ste ljubitelj kafe, sigurno imate jutarnji ritual pripreme jake šolje kafe odmah po buđenju. Neke osobe odmah požure do svog omiljenog kafića po još jednu šolju crnog napitka, dok se na poslu često zapute do kuhinje po još jednu porciju kofeina. Nakon toga, sledi kafa nakon ručka i možda još jedan espresso pre spavanja. Sve to može izgledati kao normalna svakodnevica za ljubitelje kafe, ali pitanje je – koliko kafe je zaista previše, a koliko je dovoljno da bismo uživali u njenim koristima?

Koliko je previše?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalni odgovor, jer unos kafe zavisi od mnogo faktora, uključujući tip kafe, nivo tolerancije na kofein i individualne navike. Iako većina ljudi pije kafu zbog njenog efekta na energiju i produktivnost, važno je obratiti pažnju na to koliko kofeina unosimo kroz kafu.

Za većinu ljudi, tri do pet šolja kafe dnevno, što je oko 400 mg kofeina, često je citirana kao maksimalna količina koja se smatra sigurnom. Ipak, ovo se može promeniti u zavisnosti od vrste kafe i količine kofeina koji ona sadrži, s obzirom na to da šolja kafe može imati između 70 mg i 200 mg kofeina, zavisno od načina pripreme.

Tolerancija na kofein

Svaka osoba ima različitu toleranciju na kofein. Neki ljudi su prirodno osetljiviji na kofein i možda bi trebalo da unose manju količinu, dok drugi mogu podneti veće količine bez većih problema. To takođe može zavisiti od genetike, zdravlja probavnog sistema i nivoa stresa. Na primer, neki ljudi mogu primetiti da kofein uzrokje anksioznost ili nelagodnost u stomaku, dok drugi nemaju nikakvih problema.

Kada piti kafu?

Vreme kada konzumirate kafu takođe ima veliki uticaj na to kako će ona uticati na vaše telo. Preporučuje se da je pijete ranije u toku dana, jer kofein ima poluvreme trajanja od 5-6 sati, što znači da može uticati na kvalitet sna ako se pije prekasno. Takođe, važno je napomenuti da neki ljudi mogu iskusiti nelagodnost ako piju kafu na prazan stomak, pa je često bolje popiti je nakon doručka.

Za one koji se suočavaju sa hroničnim umorom ili stresom, možda bi bilo najbolje sačekati barem 90 minuta nakon buđenja pre nego što popiju kafu, jer kofein može ometati prirodno lučenje kortizola, hormona koji pomaže u održavanju nivoa energije tokom dana.

kafa

Ko treba da izbegava kafu?

Postoje osobe koje bi trebalo da izbegavaju kafu ili da je konzumiraju u veoma ograničenim količinama. Trudnice, osobe sa određenim zdravstvenim problemima ili ljudi koji pate od nesanice, anksioznosti ili problema sa probavom, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom o tome da li i koliko kafe smeju da piju. Prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do problema poput povišenog krvnog pritiska, nesanice, anksioznosti i probavnih smetnji.

Prednosti umerenog ispijanja kafe

Umereni unos kafe može imati i nekoliko zdravstvenih koristi. Kafa stimuliše želudačne sokove koji pomažu u varenju hrane, poboljšava pokretljivost creva i može doprineti zdravlju probavnog sistema. Takođe, dijetalna vlakna u kafi mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje creva i smanjiti upale.

Rizici prekomernog pijenja kafe

Prekomerno pijenje kafe može izazvati neželjene efekte. Prekomeran unos kofeina može dovesti do problema poput anksioznosti, nesanice, ubrzanog rada srca, povišenog krvnog pritiska i smanjenja kvaliteta sna. Takođe, kod nekih ljudi, kafa može pogoršati probleme sa probavom, izazvati gorušicu, proliv ili poremećaj u varenju.

Kafa može biti izvor uživanja i energije, ali kao i sa svim drugim stvarima, važno je piti je umereno. Svaka osoba ima različitu toleranciju na kofein, pa je najbolje slušati svoje telo i prilagoditi unos kafe prema vlastitim potrebama i reakcijama. Pravilno vreme konzumiranja i umerena količina mogu pomoći da uživate u kafi bez negativnih posledica po zdravlje.

Foto: Unsplash