Jesen donosi sa sobom toplinu i udobnost koja se može preneti iz kuhinje na sve aspekte života. Dok lišće prelazi u zlatne nijanse i dani postaju sve hladniji, ništa ne greje srce i dušu poput mirisa sveže pečenih poslastica koje prizivaju sve čari ove sezone.
Uz toplinu začina poput cimeta, muškatnog oraščića i karamele, jesen je savršeno vreme da se prepustite pripremi slasnih delikatesa koje će vašu kuhinju ispuniti prijatnim mirisima i pružiti vam trenutke uživanja sa porodicom i prijateljima.
Sastojci:
- 1 šolja pirea od bundeve
- 1/2 šolje otopljenog putera
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- 1/4 kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- Prstohvat soli
Za pripremu:
- Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pobrašnite kalup za kolače ili ga obložite papirom za pečenje.
- Priprema smese: U velikoj činiji pomešajte pire od bundeve, otopljeni puter, beli i smeđi šećer. Dodajte jaja i dobro umutite.
- Suvi sastojci: U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, đumbir, karanfilić i so.
- Kombinovanje: Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa bundevom, mešajući dok se sve ne sjedini.
- Pečenje: Izlijte smesu u pripremljen kalup i pecite 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Hlađenje i služenje: Ostavite kolač da se ohladi u kalupu nekoliko minuta pre nego što ga prenesete na rešetku da se potpuno ohladi. Poslužite uz šlag, krem od sira ili jednostavno pospite šećerom u prahu.
Foto: Pexels