Jesenji ručak u trendu: Pohovani celer sa citrusima i renom

Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese.

Pohovani celer sa citrusima i renom

Sastojci:

  • 1 velika glavica celera (oko 1 kg ili malo manje), oljuštena i nasečena na kolutove 2 cm debljine
  • maslinovo ulje
  • morska so i sveže mleveni biber
  • 100 g brašna
  • 2 jajeta, umućenih
  • 150 g panko prezle
  • 1 kašičica mlevenog semena korijandera
  • 1 veća pomorandža, segmentirana*
  • 2 mandarine. segmentirane*
  • 1/2 kašičicaže tucane ljute paprike
  • 4,5 grančica peršuna, naseckanog
  • Koren rena za rendanje na kraju

Priprema:

Namažite kolutove celera sa malo maslinovog ulja i soli i stavite u veliki tiganj na srednju vatru. Pecite sa obe strane dok ne omekšaju i ne dobiju mestimično blago zlatnu boju, da kad probodete viljuškom još uvek ima malo otpora ali da deluje mnogo skuvanije nego na početku, 10tak minuta. Sačekajte da se celer skroz ohladi.

Za to vreme segmentirajte citruse – odsecite gornji i donji deo narandžine kore i postavite pomorandžu uspravno na dasku. Secite koru odozgo nadole, prateći zakrivljeni oblik pomorandže. Odstranite što više belog dela kore. Nožem zasecite meso pomorandže tik do bele linijice koja odvaja segmente tj kriške.

Zatim opet zasecite unutar istog segmenta do drudge bele linije tj membrane i tako odvojte čisto parče pomorandže bez belih delova. Ponovite ukrug dok ne izvadite sve kriške. Ukoliko je komplikovano da čitate pogledajte yt tutoriale za segmenting citrus fruits, lako je.

Mandarinu oljuštite istim postupkom, ali je nemojte segmentirati već nasecite na kolutove. Citruse stavite u činijicu i pomešajte sa peršunom, tucanom paprikom i dobro posolite i pobiberite. Pohovanje – u duboki tanjir stavite jaja, u plitak tanjir brašno i u još jedan panko prezlu sa korijanderom (može i obična, ali panko je hrskavija). Celer prvo umočite u brašno, otresite višak, pa ubacite sa svih strana u jaje, ocedite a zatim uvaljajte u prezlu pritiskajući da se dobro zalepi i stvori što deblji sloj poha.

Ubaciti u vruće ulje dubine 1 cm i peći sa obe strane dok ne pozlatni, par minuta sa obe strane. Peći nekoliko u isto vreme, ne pretrpavajući tiganj. Kad se ispohuje stavite na žicu/ubrus da se ocedi. Poređajte na tanjir i pospite citrusima, a za kraj narendajte svež ren.

Prijatno!

Priredila: Milena Kitić
Fotografije: Foto: gourmana