Jesenji ručak u trendu: Pakeri i ragu od junećih rebara u crnom vinu

Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese

Sastojci (za 8 osoba), recept sa pastom je za 4 osobe (ostane pola ragua):

  • 1,3 do 1,5 kg junećih rebara
  • 2 srednja crna luka
  • 5 celerovih štapova
  • 6 velikih čenova belog luka
  • 2 velike šargarepe
  • 2 lista lovora
  • 4 dl crnog vina
  • 1 konzerva pelata
  • 1 kašika paste od paradajza (iz tube)
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika kapra
  • so, biber
  • maslinovo ulje (i kao imate kašika masti)
  • 500 g deblje paste po izboru (u ovom slučaju pakeri)
  • plus 100 g parmezana
  • 1/3 veze peršuna

Priprema:

Narendati šargarepu, luk i stabljike celera (sa kojih prethodno skinete žile). Oljuštiti beli luk i naseći na krupne komade. Zagrejati u šerpi malo maslinovog ulja i malo masti. Dobro posoliti rebra sa svih strana. U nekoliko tura, koliko vam prostor u loncu dozvoljava sa svih strana zapržiti meso, dok ne dobije tamnobraon boju. Nakon što se zaprže, izvaditi rebra sa strane u tanjir.

U istu šerpu, ništa ne odlivajći, ubaciti narendano povrće i sastrugati dno šerpe da se otpuste svi ukusi. Dinstati oko pet minuta dok ne omekša, a zatim dodati beli luk, mešati oko minut, pa dodati pastu od paradajza. Ubaciti meso nazad u šerpu, i sve to naliti crnim vinom. Jako je bitno da se kuva dok sav alkohol ne ispari, oko pet minuta, ali najbolje osloniti se na čulo mirisa, kad ne štipa za nos, verovatno je sav alkohol ispario. Dodati i konzervu pelata, i varjačom zgnječiti cele komade paradajza. Sipati još celu tu istu konzervu vode i pustiti da prokluča, blago promešati.

Ubaciti kapar, lovorov list i origano i poklopiti. Smanjiti vatru na nisku i kuvati 6-7 sati. Nakon kuvanja, izvaditi koske, trebalo bi da ih ima malo i same iskliznu sa mesa, i ako treba blago nacepkati meso u manje zalogaje. Ukoliko služite sa pastom, pastu skuvati u dosta slanoj vodi (ukus kao morska) minut ili dva manje nego što piše na pakovanju i onda je procedjenu sipati u veliki tiganj, sa polovinom ragua i mešati dok pasta ne upije sos i bude gotova, aldente ali skuvana.

Ukoliko treba možete dodati mrvicu vode od kuvanja paste, ali to procenite sami. Na kraju pospite sa dobre dve šake parmezana i šakom sveže naseckanog peršuna.

Priredila: Milena Kitić
Fotografije: Foto: gourmana