Jesenji doručak u trendu: Mekana kajgana sa goveđom pršutom na tostu

Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese

Sastojci ( za dve osobe):

  • 5 jaja iz slobodnog uzgoja (oznaka 0 ili 1 na pakovanju, ili kod proverenih prodavaca na pijaci)
  • 60 g suve goveđe pršute
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20 g putera
  • morska so
  • 15 g tvrdog sira

Priprema:

Stavite teflonski tiganj na srednje tihu vatru, i u njega sipajte maslinovo ulje i puter. Naseckajte goveđu pršutu i ubacite da se samo malo ugreje i otpusti arome (ne treba da se prži). Umutite jaja u činiji i pred sipanje u tiganj blago ih posolite (tek malo pošto je pršuta slana, kao i sir).

Ubacite jaja u tiganj, odmah počnite da mešate silikonskom špatulom, kružnim pokretima, i smanjite vatru na tihu (5 od 14 podeoka kod mene) – ovaj deo je krucijalan, vatra mora biti tiha, da se jaja ne bi brzo zategla. Znaćete da je prava temperatura kad budete videli da se skoro ništa ne dešava, ne treba ništa da cvrči i da se lepi za tiganj.

Mešajte stalno i po celom dnu tiganja dok kajgana ne postane kremasta, oko pet do sedam minuta. Pred kraj, kad je jako kremasta a nije tečna, narendajte sir i još jednom promešajte. Možete je servirati na hlebu kao ja, ili odvojeno – nema greške. Super je uz mladi luk i salatu od paradajza, a suvu goveđu možete ili izbaciil ili zameniti za bilo koji drugi mesni delikates – slaninicu, kulen ili prašku šunku.

Priredila: Milena Kitić
Fotografije: Foto: gourmana