Jesenja užina u trendu: Bread pudding od kroasana

Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese

Sastojci:

  • 8 kroasana starih nekoliko (3-4) dana
  • 200 ml mleka *2,8 mm
  • 200 ml neutralne pavlake
  • 4 cela jajeta i 2 žumanceta
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile (ili 1/2 štapića vanile, izvađena sredina, ili 1 vanil šećer)
  • 2 kašike žutog šećera
  • 20 g putera
  • 1 šaka kandirane kore pomorandže
  • 30 g crne čokolade, naseckane

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i namažite okrugli dublji pleh prečnika 28 puterom. U velikoj činiji umutite jaja i šećer, dodajte mleko i neutralnu pavlaku, prstohvat soli, vanilu i ugrubo naseckane kandirane kore pomorandže. Iscepkajte kroasane na veće delove i umačite ih u sos, ređajte dobro napakovane u posudu za pečenje.

Između i odozgo rasporedite kandirane narandže, pa kad sve poređate prelijte ostatkom sosa. Pospite naseckanom čokoladom i smeđim šećerom da dobije kranč. Rasporedite parčiće putera svuda pomalo po vrhu, ubacite u rernu i pecite oko 40 minuta.

Razgovarala: Milena Kitić
Foto: gourmana