Jesenji recepti: Jabuke u testu

Jabuke u testu su jednostavan, ali vrlo ukusan desert koji se može pripremiti brzo, a idealan je za hladne jesenje i zimske dane. Slatke, sočne jabuke obavijene hrskavim testom – prava poslastica! Ovaj recept možete poslužiti i kao savršen desert za sve prilike.

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g hladnog maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 2-3 kašice hladne vode (po potrebi)

Za fil:

  • 4-5 jabuka (po mogućstvu kisele sorte, npr. Granny Smith)
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašičica gustina (po želji, za gušći fil)

Za premazivanje:

  • 1 jaje (za premazivanje)

Za posipanje:

  • Šećer u prahu (po želji)

Priprema:

  1. Priprema testa:
    • U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.
    • Dodajte hladni maslac isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo.
    • Dodajte jaje i brzo zamesite testo. Po potrebi, dodajte 2-3 kašice hladne vode da biste dobili mekano, ali čvrsto testo.
    • Oblikujte testo u kuglu, obavijte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta.
  2. Priprema fila od jabuka:
    • Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na tanke kriške.
    • U tavi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, vanilom i sokom od limuna. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju i počnu da puste sok (oko 10 minuta). Ako želite gušći fil, možete dodati 1 kašičicu gustina razmućenog u malo hladne vode.
    • Ostavite da se fil ohladi.
  3. Formiranje kolača:
    • Zagrejte rernu na 180°C (sa ventilatorom) ili 200°C (bez ventilatora).
    • Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljajte ohlađeno testo na debljinu od oko 0.5 cm.
    • Isecite testo na pravougaonike ili krugove, u zavisnosti od toga kakav oblik kolača želite da dobijete.
    • Na svaku polovinu testa stavite po nekoliko kašičica fila od jabuka. Preklopite testom tako da dobijete male paketiće ili polumesece.
  4. Završni koraci:
    • Premažite svaki kolačić umućenim jajetom, kako bi dobio lepu zlatno-smeđu boju pri pečenju.
    • Stavite kolače na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Pečenje:
    • Stavite kolače u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  6. Serviranje:
    • Ostavite da se kolači malo ohlade, pa ih pospite šećerom u prahu po želji.

Saveti:

  • Ovaj recept možete prilagoditi dodajući orahe, suvo grožđe ili malo rakije u fil od jabuka.
  • Ako želite da kolači budu još sočniji, možete u fil dodati malo putera dok kuvate jabuke.
  • Za još bogatiji ukus, možete posuti kolače cimetom i šećerom u prahu nakon pečenja.

Uživajte u svojoj porciji jabuka u testu! Ovaj desert je savršen uz šolju toplog čaja ili kafe.

foto: Unsplash