Jabuke u testu su jednostavan, ali vrlo ukusan desert koji se može pripremiti brzo, a idealan je za hladne jesenje i zimske dane. Slatke, sočne jabuke obavijene hrskavim testom – prava poslastica! Ovaj recept možete poslužiti i kao savršen desert za sve prilike.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1 prstohvat soli
- 100 g hladnog maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 2-3 kašice hladne vode (po potrebi)
Za fil:
- 4-5 jabuka (po mogućstvu kisele sorte, npr. Granny Smith)
- 100 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- Sok od pola limuna
- 1 kašičica gustina (po želji, za gušći fil)
Za premazivanje:
- 1 jaje (za premazivanje)
Za posipanje:
- Šećer u prahu (po želji)
Priprema:
- Priprema testa:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.
- Dodajte hladni maslac isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo.
- Dodajte jaje i brzo zamesite testo. Po potrebi, dodajte 2-3 kašice hladne vode da biste dobili mekano, ali čvrsto testo.
- Oblikujte testo u kuglu, obavijte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta.
- Priprema fila od jabuka:
- Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na tanke kriške.
- U tavi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, vanilom i sokom od limuna. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju i počnu da puste sok (oko 10 minuta). Ako želite gušći fil, možete dodati 1 kašičicu gustina razmućenog u malo hladne vode.
- Ostavite da se fil ohladi.
- Formiranje kolača:
- Zagrejte rernu na 180°C (sa ventilatorom) ili 200°C (bez ventilatora).
- Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljajte ohlađeno testo na debljinu od oko 0.5 cm.
- Isecite testo na pravougaonike ili krugove, u zavisnosti od toga kakav oblik kolača želite da dobijete.
- Na svaku polovinu testa stavite po nekoliko kašičica fila od jabuka. Preklopite testom tako da dobijete male paketiće ili polumesece.
- Završni koraci:
- Premažite svaki kolačić umućenim jajetom, kako bi dobio lepu zlatno-smeđu boju pri pečenju.
- Stavite kolače na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pečenje:
- Stavite kolače u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
- Serviranje:
- Ostavite da se kolači malo ohlade, pa ih pospite šećerom u prahu po želji.
Saveti:
- Ovaj recept možete prilagoditi dodajući orahe, suvo grožđe ili malo rakije u fil od jabuka.
- Ako želite da kolači budu još sočniji, možete u fil dodati malo putera dok kuvate jabuke.
- Za još bogatiji ukus, možete posuti kolače cimetom i šećerom u prahu nakon pečenja.
Uživajte u svojoj porciji jabuka u testu! Ovaj desert je savršen uz šolju toplog čaja ili kafe.
foto: Unsplash