Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.
Kompanija je odlučila da otkrije recept (zahvaljujući karantinu).
Sastojci za četiri porcije.
500 g goveđeg mlevenog mesa
250 g svinjskog mlevenog mesa
1 sitno seckani crni luk
1 čen belog luka (iseckani ili mleveni)
100 g prezli
5 supenih kašika punomasnog mleka
1 jaje
so i biber po želji
Za kremasti sos:
Malo biljnog ulja
150 ml punomasne pavlake za kuvanje
40 g maslaca
40 g brašna
150 ml supe od povrća
150 ml goveđe supe
2 kačičice soja sosa
1 kašičica senfa
Priprema:
Pomešajte i dobro sjedinite goveđe i svinjsko meso. Dodajte sitno iseckani luk, beli luk, prezle, jaje i promešajte. Dodajte mleko i dobro začinite solju i biberom. Smesu oblikujte u loptice. Stavite na čist tanjir, poklopite i čuvajte u frižideru 2 sata. (to će pomoći da kuglice zadrže formu tokom kuvanja).
Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte ćufte i pržite. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrejte rernu na 180°C i pecite još 30 minuta.
U odvojenom tiganju rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 grama brašna i nastavite da kuvate, neprestano mešajući dva minuta. Dodajte 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastavite da mešate. Dodajte 150 ml pavlake, 2 kašičice soja sosa i senf. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite da mešate.
Kad je sve spremno, poslužite ćufte sa krompirom. Uživajte!