Glikemijski indeks: Sakriveni rizik na vašem tanjiru

Glikemijski indeks Sakriveni rizik na vašem tanjiru

Skrobna hrana je poznata po tome što daje energiju, ali nije svaka jednaka kada je reč o tome kako glikemijski indeks utiče na nju. Jedna vrsta se izdvaja sa najvišim glikemijskim indeksom, što utiče i na težinu i na metaboličko zdravlje.

Ugljeni hidrati – omiljeni, ponekad i zastrašujući, i beskrajno diskutovani. Iako svi znamo da ne deluju svi ugljeni hidrati na isti način, neka skrobna hrana može drastično povisiti nivo šećera u krvi, ostavljajući vas iscrpljenima, gladnima, a dugoročno može uticati i na vaše zdravlje. Ali, nemojte da paničite – poznavanje glikemijskog indeksa (GI) može vam pomoći da donosite bolje odluke.

Tu smo da objasnimo koji ugljeni hidrati donose najveći udarac i kako možete da izbegnete vožnju roller-coasterom šećera u krvi.

Šta je glikemijski indeks?

Jednostavno rečeno, glikemijski indeks meri koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi nakon obroka. Na to utiče nekoliko faktora – način pripreme, tekstura, procesiranje – ali najvažnije je da znate: što je viši GI broj, to brže raste nivo šećera u krvi. Ako želite da regulišete težinu, nivo energije, ili čak da upravljate stanjem poput dijabetesa, praćenje GI je ključno.

Glikemijski indeks Sakriveni rizik na vašem tanjiru

Koja skrobna hrana ima najviši glikemijski indeks?

Evo šta treba da znate: pirinač, testenine i krompir su među omiljenim jelima, ali način na koji ih pripremamo menja kako utiču na nivo glukoze u krvi. Na primer, beli pirinač – prema izvorima kao što je Ça m’intéresse, njegov proces rafinisanja oduzima dragocena vlakna i često dovodi do veoma visokog GI-a, čak i preko 85, kada je prekuvan. S druge strane, integralni pirinač ili basmati su blaži, sa GI-jem između 50 i 65.

Ljubitelji testenina, srećni ste: kuvane al dente, vaše omiljene špagete imaju glikemijski indeks oko 40 do 50, što ih čini boljom opcijom za stabilan nivo energije.

A kada je reč o krompiru – omiljenoj hrani za utehu – metoda pripreme menja sve. Dok kuvani ili pareni krompir ima glikemijski indeks oko 70, pire i pečeni krompir lako prelaze 85. Pomfrit i čips imaju još viši GI, potvrđujući da spadaju među najgore u pogledu glikemije.

Međutim, to ne znači da su krompiri potpuno zabranjeni; ako ih pametno kombinujete sa nemasnim proteinima, povrćem ili mahunarkama, smanjićete njihov glikemijski uticaj i stabilizovati fluktuacije šećera u krvi.

Glikemijski indeks Sakriveni rizik na vašem tanjiru

Presuda o velikom krivcu

Prerađeni krompiri definitivno osvajaju prvo mesto u GI areni, čak i iznad belog pirinča. Ali nemojte da se previše fokusirate samo na ovaj broj. Pametan izbor hrane znači da treba da favorizujete celovite žitarice, ograničite prekomernu obradu i birate pametne kombinacije hrane. Kombinovanjem ugljenih hidrata sa proteinima i vlaknima bogatim povrćem usporavate apsorpciju glukoze i duže održavate nivo energije.

Tajna uspešnih izbora ugljenih hidrata? Raznovrsnost!

Na kraju, zdrava ishrana je o ravnoteži, raznovrsnosti i malo planiranja. Birajte opcije sa nižim GI, kao što su mahunarke, češće birajte celovite skrobne namirnice i kuvajte ugljene hidrate malo manje intenzivno. Prateći svoje izbore hrane i prilagođavajući navike, bićete energični, smanjićete želje za hranom i održavati stabilan nivo šećera u krvi tokom celog dana.

Foto: Pexels