Iako je najčešće jedemo kao predjelo ili uz neko drugo jelo, fokača može da bude kompletan obrok, posebno kada vam se ne jede pica, a želite nešto slično. Zdrava je, jer je najčešće “ukrašena” hranljivim sastojcima poput paradajza, maslina i luka, plus se preliva maslinovim uljem, pa ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, onda sasvim sigurno želite da je uvrstite u svoje kulinarsko umeće.
Fokača se lako pravi, ali s obzirom na to da testo treba dugo da stoji, nije za one koji žele brz obrok (poput paste sa paradajzom na primer). Ako imate slobodnog vremena vikendom i želite da jedete nešto što ne konzumirate svaki dan, onda definitivno treba da je spremite. Osim sastojaka koje sigurno već imate u kući, sve što treba da dokupite su sveži ruzmarin i čeri paradajz.
Sastojci: 400 g glatkog brašna, 270 ml mlake vode, 1 kesica suvog kvasca, prstohvat šećera, 3 kašičice maslinovog ulja, 1 kašičica soli
Dodaci: 8-10 komada čeri paradajza, ruzmarin (najbolje svež), krupna morska so (ili himalajska), 2 manje glavice crvenog luka, maslinovo ulje
Priprema: U velikoj posudi pomešati brašno, so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Mešati varjačom dok se sve ne sjedini, a testo ne postane lepljivo i glatko. Posudu prekriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga, nakvasiti ruke vodom i početi sa mešenjem testa. Razvucite ga i preklopite nekoliko puta, pa ga onda opet ostavite da odstoji, 10 minuta. Sve to ponoviti na isti način 4 puta.
Na kraju namazati četvrtast pleh maslinovim uljem i staviti na njega testo, razvlačeći ga ka ivicama. Onda opet ostaviti testo da stoji, prekriveno krpom – sat vremena. Nakon toga, skloniti krpu, prelite testo maslinovim uljem i mokrim prstima napraviti rupice po testu. Nabaciti ceri paradajz (prethodno možetze da ga iseckate na kolutiće, ali ne morate), luk narezan na kolutove, so i ruzmarin – najlepše izleda kad stavljate velike delove biljke, ali ako vam se to ne sviđa, možete i samo listiće. Pleh staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, i peći 20 minuta.
Kada izvadite fokaču, a želite da se jedete toplu, prelite je sa još malo maslinovog ulja.
Tekst: J. M.
Fotografija: Profimedia