Dodavanje soli u kafu možda će postati vaš novi omiljeni jutarnji trik

so u kafi

Ovih dana pojavio se novi trik sa kafom, koji preplavljuje internet: dodavanje soli u omiljeni jutarnji napitak. Možda ćete nakon prve automatske reakcije “Fuj, zašto?!”, razmišljati da dodate so u vašu kafu, kada shvatite sledeće: kafa je gorka. A so je poznata po tome što neutralizuje gorčinu. Zašto se ne bi oba sastojka dopunjavala?

Verujte, nećete biti usamljeni u ovoj ideji ako je realizujete, jer se hiljade korisnika TikToka zaklinju u ovu praksu, koja, ipak, ne prestaje da izaziva čuđenje u javnosti. Mnogi drugi su generalno radoznali. Plus, ako je vašem organizmu potrebno više soli i natrijuma zbog hroničnog stanja, ovo bi bio apsolutni preokret.

@randyandco Try this hack for the smoothest cup of coffee you've ever had! #coffee #saltincoffee #morning #hacks ♬ original sound – Randy and co.

Ko sve stavlja so u kafu?

Izgleda, mnogo ljudi. Iako se može činiti neobičnim za neke, ideja dodavanja soli u kafu postoji već neko vreme i zapravo je prilično poznata, posebno među onima koji su duboko zainteresovani za kulturu kafe i eksperimentisanje.

U Turskoj, dodavanje soli u kafu je poznata tradicija u kontekstu prosidbi. Mlada služi zasoljenu kafu svom budućem mužu kao test njegove strpljivosti i karaktera. Ovaj ritual je važan deo turskih svadbenih običaja i ima duboko kulturno značenje. Takođe je uobičajen u Skandinaviji i Tajvanu. Na Tajvanu je trend dodavanja soli u kafu postao popularan, posebno kroz uvođenje ‘kafe sa morskom solju’. Ovaj napitak obično kombinuje hladnu kafu sa prelivom od zasoljene pavlake, stvarajući ravnotežu između slatkog, slanog i gorkog ukusa.

@nguyenfoodstall ✨Recipe for Vietnamese salted iced coffee (cà phê sữa đá muối or cà phê sữa muối) ☕️🧂 Just when you thought a classic Vietnamese iced coffee couldn’t get any more delicious … IT DOES. This is not anything like those overly sweetened or milky coffee drinks you get at Starbucks (no hate). If you’re looking to spruce up your daily coffee routine or want to impress your pals with your new barista skills, this is it! It’s got a great caffeine kick and a perfect balance of sweet and savory. It will have you craving these for the rest of your life. YOU’RE WELCOME 😘😋 📝Notes – I uses 18 grams / 3-4 tbsp but you can definitely more or less. I like my coffee a little on the strong side 😉 – Grind size: you’ll want a fine grind size like sand 🏝️ – I used 100% robusta beans. Robusta is the preferred coffee bean for making cà phê sữa because of the bold and strong flavour, which holds up well against the addition of sweetened condensed milk and ice resulting in a rich and flavorful iced coffee that stands out even when diluted! 🔧Brewing tools – Phin filter. I used a 5.5 oz phin filter which slightly bigger than the average single serving that is 4 oz – Some kind of frothing device – Gooseneck kettle ✨Recipe – 18 grams – 3-4 tbsp of 100% Robusta whole beans – 100 grams of boiling water – 2 tbsp of condensed milk. You can add more or less depending on your personal preference! – 1/2 cup of milk (I used oat milk) – 1/8 tsp of salt (maybe less 😅) . . #coffee #coffeetime #coffeeholic #coffeeaddict #coffeelover #coffeegram #vietnamesecoffee #coffeedrinker #summervibes #summerdrinks ♬ Jazz Bossa Nova – TOKYO Lonesome Blue

Nije iznenađujuće što su mainstream kafići širom sveta počeli da prepoznaju ovaj trend. Neki od primera? Starbucksova Salted Caramel Mocha.

Kako so u kafi utiče na ukus?

Da li so zaista smanjuje gorčinu u kafi? S naučne tačke gledišta, tačno je da so može smanjiti percipiranu gorčinu; mala količina soli utiče na ukusne receptore i signalizira vašem mozgu da je ukus manje gorak. Osim što smanjuje gorčinu, dodavanje soli takođe može pojačati slatke i slane aspekte kafe, ističući suptilne ukuse koji bi inače mogli biti zasenjeni. To može rezultirati složenijim i prijatnijim ukusom, gde su bogate note kafe izraženije.

Da li to, zauzvrat, „poboljšava“ kvalitet vaše kafe, sa tehničkog stanovišta? Možda. Vaše lično uživanje u kafi je veoma individualno i varira u zavisnosti od specifične vrste kafe, prženja i metode pripreme. Visokokvalitetna, sveže pržena specijalna kafa verovatno ne treba so. U stvari, dodavanje soli moglo bi zapravo prikriti spektar ukusa koji je vaš pržitelj trudio da uklopi.

@noahsterncoffee Can adding salt into your coffee make it taste… better? #espresso #coffee #salt ♬ Vintage – Cōrt

Koje vrste kafe onda treba soliti?

Dodavanje soli je korisno za kafe lošijeg kvaliteta, poput jeftinih robusta mešavina ili instant kafa, jer može prikriti oštre ukuse i smanjiti prekomernu gorčinu. Kafe visokog kvaliteta, posebno svetli ili srednji prženi, možda neće trebati so i mogla bi čak biti negativno pogođena njom. To možda objašnjava zašto je so u kafi popularnija u nekim mestima nego u drugim.

Kako dodati so u kafu

Postoji mnogo recepata dostupnih online, posebno na TikToku, od gore pomenute kafe sa morskom solju do sada viralnog zaslađenog javorovog lattea. Međutim, postoji nekoliko osnovnih pravila koja treba imati na umu pre nego što počnete.

Ako odlučite da eksperimentišete sa solju, nemojte pretvoriti kafu u preslanu; ne želite da prekomerno dominira ukusom ili, još gore, da okusite preslanu kafu. Dodavanje soli takođe neće popraviti loš kvalitet kafe, ustajalu kafu ili greške u pripremi. Imajući to na umu, najbolji način da dodate so u svoju kafu je da dodate prstohvat soli direktno u kafu pre pripremanja. Ova metoda omogućava da se so ravnomerno raspodeli kroz kafu, smanjujući gorčinu tokom procesa kuvanja.

Ako preferirate više kontrole nad konačnim ukusom, možete dodati so i u pripremljenu kafu. Pripremite kafu prvo, procenite njenu gorčinu, a zatim počnite da dodajete so, povećavajući količinu dok ne postignete savršen ukus.

Prednosti i mane soli u kafi

Osim što može poboljšati ukus, povećanje unosa soli i natrijuma može imati zdravstvene prednosti. Na primer, natrijum je elektrolit neophodan za ravnotežu tečnosti, funkciju mišića i prenos živčanih impulsa, a malo soli može pomoći u obnavljanju elektrolita izgubljenih tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Međutim, definitivno je važno ne preterivati. Višak natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a visoki unos natrijuma može opteretiti bubrege i doprineti oštećenju bubrega. Takođe može uzrokovati nadutost i oticanje zbog zadržavanja tečnosti.

Foto: Kaboom pics, TikTok