Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

Sastojci:

  • Pola kilograma pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 štapića celera
  • 3 čena belog luka
  • 300 g mlevenog mesa po izboru
  • 150 ml koncentrata paradajza
  • mocarela
  • ulje, voda
  • so, biber, bosiljak
  • prezla
  • 3 jaja

Priprema:

Uporedo, napravite fil sa mesom i skuvajte pirinač. Crveni fil od mesa napravite kao za špagete bolonjeze: izdinstate luk, izrendande šargarepu, iseckate celer i sve propržite.

Dodate meso, začine i paradajz sos i ostavite da se lepo ukrčka. Za to vreme u posebnu šerpu stavite malo ulja i propržite malo crnog luka. Zatim dodajte začine i nalijte oko litar vode.

Dodajte opran pirinač i pustite da se lagano kuva. Povremeno promešajte. Kada su fil i pirinač gotovi, sledi postupak za arančine.

Spremate ih tako što na ruku stavite malo pirinča, a potom malo fila od mesa i par kockica mocarele. Uvaljate sve u lopticu, a potom tu lopticu u jaja, pa u prezle i pržite u dubokom ulju (fritezi).

Ostavite arančine na papirni ubrus da se ocede, a potom ih poslužite.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.