Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije
Sastojci:
- Pola kilograma pirinča
- 3 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 3 štapića celera
- 3 čena belog luka
- 300 g mlevenog mesa po izboru
- 150 ml koncentrata paradajza
- mocarela
- ulje, voda
- so, biber, bosiljak
- prezla
- 3 jaja
Priprema:
Uporedo, napravite fil sa mesom i skuvajte pirinač. Crveni fil od mesa napravite kao za špagete bolonjeze: izdinstate luk, izrendande šargarepu, iseckate celer i sve propržite.
Dodate meso, začine i paradajz sos i ostavite da se lepo ukrčka. Za to vreme u posebnu šerpu stavite malo ulja i propržite malo crnog luka. Zatim dodajte začine i nalijte oko litar vode.
Dodajte opran pirinač i pustite da se lagano kuva. Povremeno promešajte. Kada su fil i pirinač gotovi, sledi postupak za arančine.
Spremate ih tako što na ruku stavite malo pirinča, a potom malo fila od mesa i par kockica mocarele. Uvaljate sve u lopticu, a potom tu lopticu u jaja, pa u prezle i pržite u dubokom ulju (fritezi).
Ostavite arančine na papirni ubrus da se ocede, a potom ih poslužite.
Foto: Shutterstock
Tekst: S.M.