5 antiinflamatornih namirnica koje treba dodati u ishranu

namirnice

Koje antiinflamatorne namirnice treba da dodate u svoj tanjir za bolje zdravlje? U potrazi za boljim zdravljem i vitalnošću, sve više ljudi se okreće antiinflamatornoj ishrani. Ova ishrana ima naučno dokazane koristi, kao što su poboljšanje varenja, stabilizacija nivoa šećera u krvi, smanjenje bolova u zglobovima i održavanje zdrave težine. Pored toga, antiinflamatorna ishrana može biti posebno korisna za one koji pate od stanja poput endometrioze, ekcema ili akni. U ovom tekstu ćemo istražiti pet ključnih antiinflamatornih namirnica koje biste trebali dodati u svoju ishranu za optimalno zdravlje i blagostanje.

Orašasti plodovi

Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala i antioksidanata. Omega-3 masne kiseline su specifične masne kiseline neophodne za pravilno funkcionisanje našeg tela i često ih nemamo dovoljno. One podstiču proizvodnju vrednih antiinflamatornih supstanci i korisne su za kardiovaskularno zdravlje. Ukratko, saveznici su vam kada je reč o problemima sa kožom, inflamatornim bolestima i čak mogu pomoći kod anksioznosti. Za optimalnu efikasnost, takođe dodajte masnu ribu u svoju ishranu dva puta nedeljno ako je moguće. Pokušajte sa tunom, lososom, sardinom ili skušom, koje sve pružaju drugi oblik antiinflamatornih Omega-3, komplementaran onima u orašastim plodovima.

Borovnice

Ovo malo voće, poput malina, crvene ribizle i generalno svih bobičastih plodova, obiluje antioksidantima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u našim ćelijama, koji podstiče starenje i izaziva inflamatorne reakcije. Borovnice sadrže posebno efikasan tip antioksidanata – polifenole – i njihovo dejstvo je više puta proučavano i dokazano je da mogu blokirati proizvodnju određenih proinflamatornih supstanci.

Heljda

Heljda je nova kinoa – bogata je vlaknima, antioksidantima i biljnim proteinima, a pritom je bez glutena. Vlakna nam omogućavaju da na povoljan način ‘hranimo’ dobre bakterije u našoj mikrobioti, koje će potom proizvoditi antiinflamatorne supstance. I to nije sve: zahvaljujući sadržaju vlakana, ova namirnica ima niži glikemijski indeks od pirinča ili testenine.

Kefir

Ovo fermentisano piće sadrži prirodne probiotike – tj. žive bakterije koje će kolonizovati naš mikrobiom, pomažući mu da bude bogatiji i raznovrsniji. Zdrav mikrobiom ima mnoge povoljne efekte na naše zdravlje: bolja probava, jači imunitet, zdrava koža, dobro mentalno zdravlje. Kada je mikrobiota poremećena, to podstiče propustljivost creva i tako omogućava prolazak endotoksina u krv, što izaziva inflamatornu reakciju.”

Crna čokolada

Crna čokolada – sa 85 procenata kakaa Potražite crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa – najmanje 85 procenata. Kao jedan od najbogatijih antiinflamatornih sastojaka u biljnom svetu, kakao je obilan antioksidantima, mineralima, vlaknima i teobrominom. Izbegavajte mlečnu ili belu čokoladu jer nisu samo slatke, već mogu podstaći inflamaciju.

Foto: Unsplash