Zašto bi trebalo da jedete kivi za doručak

Želeći da dodamo vitamin C u ishranu, obično razmišljamo o pomorandžama, čak ni ne sluteći da kivi sadrži dvostruko više vitamina.

Lepa boja, hrskava crna zrna, sočna, osvežavajuća, kisela pulpa koja se topi u ustima – kivi zvanično možemo proglasiti kraljem doručka zbog njegove jedinstvene nutritivne vrednosti, skrivene ispod tanke kore. 

Prvo pominjanje kivija datira iz XII veka, a prvobitno je uzgajan u Kini. Egzotično voće je u Evropu došlo krajem 19. veka, a ime kivi dobilo je na Novom Zelandu, očigledno zbog sličnosti sa retkom pticom kivi koja živi u tim delovima.

Vredi napomenuti da su Novozelanđani u uzgoju kivija nadmašili Kinu, proizvodeći „zlatnu“ sortu sa karakterističnom bojom, tankom korom i nežnom, mirisnom pulpom.

PREHRAMBENA VREDNOST KIVIJA

Dajući telu energiju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kivi je idealan za jelovnik na početku dana.

Vitamina u ovom voću ima u izobilju: K sprečava razvoj osteoporoze, B9 pomaže u jačanju imunološkog sistema, a E je izvrsno antiinflamatorno sredstvo i doprinosi pravilnom funkcionisanju srca. Kivi je takođe prepun minerala i elemenata u tragovima, naročito bakra za proizvodnju kolagena i obnavljanje tkiva, i kalijuma za pravilno varenje i tonus mišića. Kivi je dobar za dijetu i dane posta jer sadrži visokokvalitetna vlakna zbog kojih se osećate sito bez nepotrebnih kalorija. Naravno, sadrži i ugljene hidrate, ali glukoza i fruktoza su neophodni za oporavak naročito ako se bavite sportom i podržava moždane aktivnosti.

PREDNOSTI KIVIJA

Voće se tokom svoje vekovne istorije koristilo kao lekovito sredstvo – kivi je toliko bogat antioksidantima da svakodnevnom konzumacijom sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta karcinoma. Redovno dodavanje kivija u jelovnik smanjuje nivo triglicerida u krvi i reguliše metabolizam. Njegovi aktivni sastojci smanjuju nivo „lošeg“ holesterola i pospešuju zarastanje rana. Prilikom kupovine, sveže voće treba da bude čvrsto (ali ne kao krompir) i bez mrlja.  Ne potcenjujte njegov kulinarski potencijal: kivi je pravo otkriće za gurmansko eksperimentisanje – odličan je dodatak salatama, pitama i džemovima.