Ukoliko ovaj važan element ne unosite u svoje telo, dok trepnete okom, suočićete se sa malaksalošću, mučninom, nesanicom i brojnim drugim problemima.
Kada se po prvi put suočite sa nedostatkom magnezijuma, možete mesecima pokušavati da ispravite situaciju uz pomoć terapeuta i nutricionista, kupujući vitamine i suplemente, ne znajući da zapravo samo malo morate prilagoditi svoju ishranu.
Zašto je nedostatak magnezijuma opasan, čemu ovaj element služi i kako popuniti njegove rezerve?
Magnezijum je uključen u više od 300 hemijskih reakcija u telu: od toga zavisi kako će raditi nervi i mišići, koliko brzo će se stvoriti energija nakon obroka, kako će telo reagovati na padove pritiska, šta će se dogoditi sa metabolizmom, sa smanjenjem fizičke aktivnosti itd.
Magnezijum utiče na stanje kostiju i zuba: skoro 60% supstance troši se na održavanje funkcionisanja mišićno-skeletnog sistema. Nedostatak može dovesti do osteoporoze i parodontalne bolesti. Preostalih 40% je u mekim tkivima: magnezijum se vezuje za nukleinske kiseline, lipide i proteine, utičući na stanje kože.
Pored toga, adekvatan unos magnezijuma smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, jer se pravilnim doziranjem supstance nivo šećera u krvi smanjuje, što određuje predispoziciju osobe za bolest.
Nedostatak magnezijuma u telu
Zbog nedostatka supstanci, možete se osećati umorno bez posebnog razloga, osetiti slabosti mišića, gubitak apetita. Često dolazi do mučnina ili povraćanja – gastrointestinalni trakt ne može da se nosi sa hranom. Na duže staze, nedostatak magnezijuma utiče na telo jasnije: u telu se javljaju grčevi, udovi utrnu i pojavljuje se neprijatno peckanje. U najnaprednijim slučajevima nedostatak magnezijuma dovodi do depresije, hipokalemije i hipokalcemije – naglog smanjenja nivoa kalijuma i magnezijuma u krvi.
Šta uzrokuje nedostatak supstance
Prvi razlog je najočigledniji: pogrešna ishana. Prosečan unos magnezijuma za odraslu osobu je 300-400 miligrama dnevno. Tačne cifre zavise od starosti, fizičke aktivnosti i pola.
Činjenica je da standardna ljudska ishrana uključuje puno prerađene hrane. Istovremeno, ljudi retko jedu spore ugljene hidrate, voće i povrće u pravoj količini, što otežava dobijanje prave količine magnezijuma. Drugi razlog nije odmah uočljiv: to su bolesti koje ometaju apsorpciju. Tu spadaju sindrom iritabilnog creva, otpornost na gluten i alkoholizam. U takvim uslovima, osoba se suočava sa prekomernim gubitkom elemenata u tragovima zajedno sa urinom, kao i nedovoljnom apsorpcijom supstance u krv. Moramo reći da fizički zdravi ljudi nemaju takvih problema.
Kako identifikovati i rešiti se nedostatka magnezijuma
Vredi odmah otići lekaru čim osoba otkrije prve simptome: umor, bolovi u mišićima, lagana utrnulost bez razloga, nelagodnost u stomaku ili crevima. Specijalista će uraditi test krvi kako bi utvrdio koliki je nedostatak supstance.
U zavisnosti od toga kako stoje stvari sa nedostatkom magnezijuma, lekar propisuje odgovarajući tretman: preporučuje suplemente, a takođe reguliše ishranu pacijenta.
Pored suplemenata možete koristiti hranu sa visokim sadržajem magnezijuma: spanać; tofu; orasi; banane; peciva od celog zrna; mahunarke poput crvenog pasulja, mleko životinjskog porekla; tamna čokolada; jogurti; avokado. U ranim fazama nedostatka magnezijuma često je dovoljno prilagoditi ishranu, ali u težim slučajevima moraćete da pribegnete simptomatskom lečenju.
foto:heroine