Neugodne činjenice za koje možda niste znali.
Svakih pet minuta u svetu se popije dva miliona šolja kafe. Ljudi se često prepiru oko efekta ovog okrepljujućeg napitka na zdravlje zuba. Neki kažu da zbog toga zubi gube prirodnu belinu, dok drugi veruju da kafa može da izazove probleme sa desnima. Da li je tako?
Mnogi ljudi primećuju da čestim konzumiranjem kafe zubi gube snežno belu nijansu i postaju tamniji. To je zbog činjenice da zubna gleđ ima poroznu strukturu, pa se molekuli pigmenta kafe talože na njoj i ulaze u pore, bojeći gleđ u žućkasto-braonkastu boju. Ali to nisu svi problemi s kojima se suočavaju strastveni ljubitelji kafe.
TEŠKOĆE SA MIKROELEMENTIMA
Kafa ometa apsorpciju određenih vitamina i minerala, na primer kalcijuma, magnezijuma, natrijuma. Da bi se neutralizovao kofein, kalcijum se oslobađa u telu. To dovodi do smanjenja gustine kostiju, zubi postaju krhki i gube sjaj. Da biste to izbegli, neophodno je popuniti rezerve kalcijuma u telu.
PROBLEMI SA DESNIMA
Pijenje previše kafe može prouzrokovati zatamnjenje desni. Na sluzokoži se stvara tamni oreol na kojem se bakterije veoma dobro razmnožavaju. Slatka kafa sa mlekom ili kremom može da pospeši propadanje zuba zbog ugljenih hidrata koji se „lepe“ za zube i postaju hrana bakterijama.
OPASNA PASTA
Ako pokušavate da ispravite situaciju pastom za izbeljivanje, imajte na umu: njome možete prati zube maksimalno mesec dana. Takve paste mogu povrediti gleđ, izazvati mikropukotine uz intenzivnu i čestu upotrebu. Zubi će biti ranjiviji i mogu brzo da se pokvare. Najveći mit o pastama za izbeljivanje zuba je da one izbeljuju. Zapravo, pasta za zube mehanički čisti pigmentirani plak sa zuba, koji nastaje upotrebom čaja, kafe ili cigareta. Ali to nema nikakve veze sa beljenjem.
Vruće VS Hladno
Još jedna kvaka leži u konzumaciji pretople kafe tokom hladnog vremena. Zbog temperaturne razlike, na površini zuba mogu se stvoriti mikropukotine, što može povećati osetljivost. Ova tačka takođe uključuje ispiranje usta hladnom vodom odmah nakon ispijanja šolje kafe.
ŠTA TREBA DA RADIMO?
Da bi zubi bili zdravi i ne bi izgubili prirodnu boju, važno je svakodnevno vršiti visokokvalitetnu oralnu higijenu. Zapamtite osnovna pravila:
- Perite zube dva puta dnevno – posle doručka i pre spavanja
- Koristite irigator za visokokvalitetno čišćenje međuzubnih prostora i masirajte desni svako veče nakon pranja zuba
- Nakon što jedete, očistite koncem zubni prostor. A ako vam nije pri ruci, isperite usta običnom vodom sobne temperature.
- Nanesite sredstva za ublažavanje osetljivosti zuba i jačanje gleđi
- Posetite svog stomatologa dva do tri puta godišnje radi pregleda i profesionalne higijene usne šupljine.
Ali ne žurite da se razočarate u svoje omiljeno piće. U naš život kafa donosi puno pozitivnih stvari!
Kafa sadrži antioksidante koji pomažu u zaceljivanju rana na oralnoj sluznici.
U kafi nema kiselina koje uništavaju zubnu gleđ (za razliku od sode, sokova, kompota).
Američki hemičari su identifikovali antibakterijska svojstva kafe koja su aktivna protiv streptokoka koji uzrokuju kvarenje zuba.
Prema tome, kafa pomaže u sprečavanju kvarenja zuba, ali ako je ispunjeno nekoliko važnih uslova: mora biti bez šećera, sirupa i mleka. Preporučuje se da pijete ne više od 2-3 šolje kafe dnevno.
foto:Instagram