Šta se događa sa telom kada jedete kajsije (+recept za kolač sa kajsijama)

Mnogi nutricionisti se slažu da su kajsije izuzetno zdravo voće.

Uprkos očiglednim zdravstvenim blagodetima – kajsije su prepune vitamina, elemenata u tragovima i korisnih kiselina – ne smete preterivati sa konzumiranjem. Zbog visokog sadržaja šećera, kajsije (naročito osušene) su kontraindikovane za dijabetičare, a njihov sok zasićen voćnim kiselinama može nadražiti probavni trakt.

Međutim, koristi od par kajsija dnevno daleko prevazilaze rizike, jer one…

Jačaju krvne sudove i srce

Sveže kajsije sadrže nešto manje kalijuma od banane, a sušene kajsije rekorderi su u sadržaju ovog elementa u tragovima. Zato kardiolozi savetuju uključivanje ovog voća u letnju ishranu – samo 100-150 grama kajsija dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i sniziti nivo „štetnog“ holesterola u krvi.

Štite jetru

Turski naučnici utvrdili su izraženu vezu između redovnog konzumiranja kajsija i smanjenog rizika od steatoze, odnosno masne jetre – iako do sada samo kod laboratorijskih pacova. Ali ta je veza toliko jasna da nutricionistima već omogućava da preporuče kajsije onima koji brinu o zdravlju jetre.

Smanjuju oksidativni stres

Zbog visokog sadržaja vitamina C i tokoferola, sveže i sušene kajsije imaju izražen antioksidativni efekat. Uzgred, dokaz tome je izuzetna popularnost ulja i ekstrakata ovog voća u kozmetičkoj industriji – na sreću za nas antioksidanti kajsije ne deluju samo na korist kože, ublažavajući oksidativni stres u ćelijama celog tela.

Pomažu da smršate

Kajsije su prijatelji svake “devojke na dijeti” zbog njihove sposobnosti da lako i brzo uklanjanjaju višak vode iz tela i poboljšaju probavu. Međutim, „dijetalni“ efekat kajsije lako je propustiti ako ih pojedete u većim količinima – zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.

BONUS: Recept za kolač od kajsija

Podloga:

Brašno – 160 gr;

Maslac – 80 gr;

Šećer – 50 gr;

Jaje – 2 kom;

So – 2 gr.

Sve pomešajte dok ne dobijete glatko testo. Uz pomoć oklagije napravite krug debljine 2 mm, prebacite u kalup i stavite u frižider.

Fil:

Kisela pavlaka – 300 ml;

Slatka pavlaka – 100 ml;

Šećer – 80 gr;

Jaje – 3 kom.

Sve sastojke kombinovati i dobro izmešati mikserom. Gotov nadev izlijte u kalup sa testom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170 stepeni na 25 minuta.

Na gotov ohlađeni kolač stavite seckane kajsije.

foto:elle.ru