Kajsije su pune vitamina, minerala i korisnih kiselina. Zbog visokog sadržaja šećera, kajsije (posebno sušene) kontraindikovane su za dijabetičare, a njihov sok zasićen voćnim kiselinama može iritirati probavni trakt. Međutim, dobrobiti od nekoliko kajsija dnevno znatno premašuju rizike, jer će one…
Ojačati krvne sudove i srce
U svežim kajsijama ima nešto manje kalijuma nego u bananama, a sušene suve kajsije su rekorderi po sadržaju ovog mikroelementa. Zbog toga kardiolozi savetuju da ovo voće uvrstite u svoju letnju ishranu – samo 100-150 grama kajsije dnevno može znatno smanjiti rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjiti nivo „štetnog“ holesterola u krvi.
Zaštitite jetru
Turski naučnici pronašli su izraženu vezu između redovne konzumacije kajsija i smanjenog rizika od steatoze, odnosno masne jetre – mada do sada samo kod laboratorijskih pacova. Ali ova veza je toliko jasna da nutricionistima već omogućava da kajsije preporučuju onima koji brinu o zdravlju jetre.
Smanjuje oksidativni stres
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i tokoferola, sveže i sušene kajsije imaju izražen antioksidativni efekat. Inače, dokaz za to je izuzetna popularnost ulja i ekstrakata ovog voća u kozmetičkoj industriji – na našu sreću antioksidanti kajsije deluju ne samo u korist kože, ublažavajući oksidativni stres u ćelijama celog tela.
Pomažu da izgubite težinu
Kajsije su prijatelji svake „devojke na dijeti“ zbog svoje sposobnosti da lako i brzo uklone višak vode iz tela i poboljšaju varenje. Međutim, „dijetetski“ efekat kajsija lako je propustiti ako ih jedete u većim količinama – zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.