Koliko je ukusno i lako ojačati imuni sistem?
Zabrinutost zbog epidemije Covid-19, a sa njom i pojave sezonskih prehlada i gripa nagone nas da promenimo svoju ishranu: umesto „brže, više, jače“, sada je „zdravije, veće, raznovrsnije“.
Ako već jedete kefir i badem svaki dan i započnete jutro sa šakom borovnica, dodajte sok od paradajza u jelovnik. Istovremeno. Ispada da domaći sok od paradajza nije samo odličan izvor vitamina A i C, kao ni folne kiseline koji nam pomaže da apsorbujemo gvožđe. Prema studijama sprovedenim tokom 2006. godine, sok od paradajza pomaže telu u borbi protiv upale, učestalih pratilaca gripa i prehlade. Ključ uspeha je redovna upotreba paradajza. Ako želite, iscedite maksimum iz sočnog povrća, pijte čašu soka dnevno najmanje dve nedelje.
Ali ako nemate dve nedelje da pripremite telo za efikasnu borbu protiv prehlade, odreknite se soka od paradajza radi napitka napravljenog od svežeg celera i dodataka cinka.
I, naravno, ne zaboravite da pravilno operete ruke – ovo je najpouzdanija preventivna mera protiv većine sezonskih virusa.
foto:elle.ru