Otkrivamo vam najbolje prirodne „antidepresive“.
U savremenom svetu, ljudi su stalno suočeni sa stresom – užurbani tempo života, prekomerni zahtevi prema sebi, veliki protok informacija, pandemija i sve slično tome, doprinose osećaju nelagode i anksioznosti.
Nije iznenađujuće što se mnogi od nas jednostavno ne nose sa svim problemima i počinju da piju antidepresive. Međutim, prema rečima psihijatara, ovi lekovi često dovode do ozbiljnih neželjenih efekata koji utiču na naše zdravlje. Kako se drugačije možete nositi sa stresom i anksioznošću bez tableta?
Čemu služe antidepresivi?
Pre nego što odgovorite na ovo pitanje, morate da razumete kako funkcionišu. Depresija kod ljudi nastaje usled smanjenja nivoa hormona sreće u mozgu – serotonina, endorfina, dopamina i eksitocina. Antidepresivi rade na obnavljanju normalnog nivoa ovih supstanci.
Važno je zapamtiti da se takvi lekovi uzimaju strogo prema lekarskom receptu, nakon postavljanja odgovarajuće dijagnoze.
Ako se s vremena na vreme osećate umorno, apatično ili uznemireno, ne žurite u apoteku po tablete. Umesto toga, korigujte ishranu dodavanjem nekoliko zdravih namirnica – prirodnih antidepresiva zbog kojih ćete se osećati bolje.
Ulje od ribe i laneno seme
Nedavna istraživanja su pokazala da se hrana bogata omega-3 smatra jednim od najboljih prirodnih antidepresiva. Pokušajte da jedete najmanje dva riblja obroka nedeljno. Ako ne volite ribu, za preliv za salatu umesto suncokretovog ulja koristite maslinovo ulje ili laneno ulje – alternativni izvor zdravih masti.
Meso, heljda, ovsena kaša
Hrana bogata vitaminima B reguliše metabolizam i jača imunitet, ali što je najvažnije, smanjuje negativne efekte stresa na telo. Pored toga, poboljšava raspoloženje i jača nervni sistem. Zeleno povrće sadrži velike količine vitamina B9 ili folne kiseline, pa ga obilno dodajte u supe, salate i variva. Vitamin B1 ili tiamin se nalazi u heljdinoj i ovsenoj kaši. Vitamin B12 ulazi u naše telo kroz životinjsku hranu kao što su meso i jaja.
Mlečni proizvodi i voće
Takođe je vredno napomenuti da se serotonin, jedan od glavnih hormona sreće, oslobađa iz aminokiselina triptofana i glukoze. Triptofan se nalazi u mlečnim proizvodima (posebno siru), urmama, šljivama, smokvama, paradajzu i tamnoj čokoladi. Glukoze ima puno u voću, povrću, bobicama i medu. Telu takođe možete pomoći da napravi vlastiti triptofan jedući više mesa, živine (posebno ćuretine) i sojinih proteina.
Morski plodovi i kupus
Plodovi mora sadrže složene ugljene hidrate, imaju najviše nutritivne osobine antidepresiva. Pokušajte da u svoju ishranu uvrstite školjke, ali i karfiol, brokoli i žitarice.
Ne zaboravite da je sasvim moguće uticati na svoje psihičko stanje ne samo zahvaljujući pravilnoj ishrani, već i fizičkoj aktivnosti i pozitivnom načinu života.
Ne opterećujte se problemima, otkrijte svaki dan nešto novo, češće grlite porodicu i prijatelje – ovo je najbolji način da prirodno i bezbedno povećate nivo hormona sreće i nosite se sa stresom.
foto:pinterest