Tradicionalni topli napitak zvani čaj pije se vekovima širom sveta i prava je umetnost napraviti ga, a da ne govorimo koliko je to u mnogim kulturama naročit ritual koji podrazumeva okupljanje dragih ljudi, u određeno vreme, uz omiljeni napitak serviran u posebnim, sofisticiranim, porcelanskim posudama – čajniku, šoljicama sa tacnicama, i sve to na otmenom poslužavniku (u Kini, Japanu, brojnim azijskim zemljama, Engleskoj…) Sastavni je deo tradicionalne medicine i cenjen je kao lek u mnogim azijskim zemljama. Kinezi i Japanci vekovima konzumiraju ovaj napitak za poboljšanje zdravlja.
Kod nas je nešto drugačiji odnos prema čaju. Kada nekoga ponudite čajem, kao duhovito će vam izgovoriti “Hvala, nisam bolestan/bolesna”. I upravo u toj rečenici se krije tajna čaja – on jeste lekovit i pomaže u situacijama kada nas organizam na neki način izda. Tada većina nas poseže za ovim ne baš dragim napitkom, jer se nekako podrazumeva da pijemo čaja kada smo bolesni, ali samo iz tog kliše uverenja, a ne zato što nam prija i uživamo u njemu, baš kao što pijemo lek koji nam je prepisao lekar. Kad se nešto mora, nije teško. Srpski mentalitet u ovom napitku vidi toplu šećernu vodicu s kojom se treba izboriti i koju i ne bi zvao napitkom da nema šećera i limuna, dok je varijanta sa rumom ili šumadijskim čajem (sa rakijom) nešto drugačija, odnosno prihvatljivija.
No, koliko god sve ovo zvuči šaljivo, prilično je istinito, ali čaj zaista ima blogotvoran uticaj na naš organizam, pa i na raspoloženje. Mnogo je, da ne kažemo bezbroj, biljaka od kojih se spravlja čaj – vanila, divlja trešnja, lotos, cimet, mango, jasmin, pa sve do nama poznatih i rasprostranjenih – nana, kamilica, šipak, hibiskus, lipa, zeleni, hajdučka trava… Mnogi čajevi se upotrebljavaju i kao deo terapije u lečenju mnogih bolesti i zbilja su melem. Kako bi eventualno zavoleli čaj, za početak bi trebalo da probate “pravi” čaj, kao što je ruski ili crni kineski čaj erl grej (“Earl Grey”, kompanija koja skoro 300 godina pravi čaj brižljivim odabirom sirovina i posebnom obradom).
Prednosti pijenja čaja prevazilaze jednostavno osećaj boljeg stanja kada ste bolesni. Pijenje čaja može pomoći u zaštiti zdravlja mozga, poboljšati zdravlje srca…
ŠTA JE ČAJ?
Čaj je jedno od najčešće konzumiranih pića u svetu. Postoje dve glavne kategorije čaja: pravi i biljni. Osim toga, postoje čajevi sa ukusom koji kombinuju pravu osnovu čaja sa biljnim infuzijama.
* Pravi čajevi se prave od listova biljke čaja poznate kao Camellia sinensis. Ovi čajevi uključuju zeleni čaj, beli čaj, oolong čaj, pu-erh čaj i crni čaj. Dok se ovi čajevi prave od istih listova biljke Camellia sinensis, razlika u boji i ukusu proizlazi iz procesa proizvodnje.
* Zeleni i beli čaj su pravi čajevi, koji se najmanje obrađuju. Ovi čajevi nisu oksidovani. Listovi se beru i suše kako bi se sprečila hemijska reakcija koja lišće postaje tamnosmeđe ili crne boje. Kao rezultat toga, ovi čajevi zadržavaju svoju prirodnu zelenu boju i smatraju se među najzdravijim čajevima.
* Crni čaj je potpuno oksidisan, dok je oolong čaj samo delimično oksidisan. Pu-erh čaj odležava i smatra se post-oksidovanim čajem. Ovi pravi čajevi nude niz zdravstvenih koristi, ali se smatraju malo inferiornijima od zelenog čaja. Sadržaj kofeina u pravim čajevima varira između različitih vrsta i načina proizvodnje čaja.
* Biljni čajevi se prave infuzijom voća, korena, bilja, lišća i stabljika različitih biljaka. Biljni čajevi se obično nazivaju i biljni tisani. Ovi čajevi imaju zdravstvene prednosti koje se razlikuju od pravih čajeva jer sadrže različita jedinjenja. Neki od najpopularnijih biljnih čajeva uključuju čaj od đumbira, čaj od nane i čaj od kamilice. Biljni čajevi ne sadrže kofein.
ČAJ JE PRIRODNI ELIKSIR ZDRAVLJA
1. Štiti zdravlje srca
Nedavna istraživanja, uključujući studije na životinjama, pokazuju da pijenje čaja može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja, uključujući srčani udar i krvne ugruške. Čaj sadrži antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smirivanju tkiva u arterijama. Ovo pomaže u smanjenju rizika od upale koja može ograničiti cirkulaciju krvi i uzrokovati zgrušavanje.
Pijenje čaja takođe može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska i snižavanju holesterola. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su pili četiri ili više šoljica zelenog čaja svaki dan imali 32 odsto smanjeni rizik od srčanog udara i značajno niži nivo lošeg LDL holesterola.
2. Povećava energiju
Zeleni čaj sadrži malu količinu kofeina koji može pomoći u povećanju energije. Niske količine kofeina čine zeleni čaj dobrim izborom za ljude koji žele da smanje unos kofeina.
Svojstva povećavanja energije zelenog čaja dodatno su pogođena aminokiselinom poznatom kao L-teanin. Ova aminokiselina usporava apsorpciju kofeina. Kao rezultat toga, povećanje energije iz zelenog čaja je dugotrajnije i stabilnije od onog iz šolje kafe. Dobićete povećani fokus i energiju bez nervoznih nuspojava ili sudara kada kofein nestane. L-teanin takođe povećava alfa talase u mozgu, pomažući u povećanju fokusa, dok istovremeno nudi umirujuće i opuštajuće efekte.
3. Može pomoći gubitku težine
Zeleni čaj može pomoći ubrzanju gubitka težine zahvaljujući svom hemijskom sastavu. Zeleni čaj sadrži aminokiseline koje signaliziraju telu da sagori uskladištene masti. Kofein u zelenom čaju takođe pomaže u povećanju energije tako da možete efikasnije da vežbate.
Ekstrakt zelenog čaja je popularan dodatak za mršavljenje koji se promoviše radi ubrzavanja gubitka težine. Ekstrakt zelenog čaja je jednostavno koncentrovani oblik lišća zelenog čaja.
Zeleni čaj takođe pomaže u održavanju hidratacije. Zeleni čaj je piće bez kalorija, pa možete popiti onoliko šoljica koliko želite, a da se ne osećate krivim. Zamena zaslađenih gaziranih pića i sportskih napitaka zelenim čajem može smanjiti kalorije koje unosite na dnevnom nivou.
4. Podržava mentalno zdravlje
Redovna konzumacija čaja povezana je sa smanjenim rizikom od neuroloških bolesti i smanjenim nivoom stresa. Konzumacija zelenog čaja takođe je pokazala obećanje u sprečavanju kognitivnog pada povezanog sa bolestima mozga, poput Parkinsonove bolesti i Alchajmerove bolesti. Čaj nudi prirodne umirujuće efekte koji mogu smanjiti stres i pomoći vam da se opustite nakon napornog dana.
Čaj sadrži antioksidante koji sprečavaju oksidativni stres, koji može oštetiti zdrave ćelije. Antioksidansi u čaju uklanjaju slobodne radikale uzrokovane zagađenjem i drugim faktorima koji mogu uzrokovati oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan sa demencijom i depresijom. Antioksidansi takođe pomažu u čišćenju tela od toksina koji mogu izazvati probleme mentalnog zdravlja. Pokazalo se da ljudi koji piju čaj imaju niži nivo stresa i poboljšavaju opšte zdravlje redovnom konzumacijom.
5. Može regulisati šećer u krvi
Pijenje čaja može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečiti ili kontrolisati bolesti poput dijabetesa tipa 2. Pokazalo se da crni čaj smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. Efekti su se pokazali do 120 minuta nakon obroka. Istraživači pripisuju ove zdravstvene koristi polifenolima u čaju. Ovi polifenoli se mogu pohvaliti protivupalnim i antioksidativnim moćima.
6. Pomaže varenju
Čaj pomaže u ubrzavanju varenja i može lečiti niz problema, od mučnine i uznemirenog želuca do dijareje. Čaj od đumbira je biljni čaj koji se dugo koristio u Kini i Indiji za lečenje stomačnih tegoba. Sastojci gingerol i shogaol pomažu u smirivanju sluznice želuca kako bi se sprečilo povraćanje. Čaj od nane takođe pomaže u ublažavanju uznemirenog želuca zahvaljujući visokim nivoima antioksidanata i mentola.
Čaj takođe sadrži tanine za koje se pokazalo da smanjuju zapaljenje creva. Ovo može pomoći u smirivanju grčeva u stomaku i lečenju sindroma iritabilnog creva.
Bez obzira da li više volite da pijete zeleni čaj ili vrećice biljnog čaja, sigurno ćete pronaći ukus čaja koji volite. Istražite različite zemljane i biljne ukuse pravih čajeva ili ih pomešajte sa cvetnim, citrusnim, začinskim i voćnim ukusima biljnih čajeva. Sve dok pijete čaj sigurno ćete požnjeti zdravstvene prednosti ovog divnog eliksira.
Foto: Pexels