Cela istina o uticaju najpopularnije kaše na naše telo!
Opšte je prihvaćeno da su ovsene pahuljice ujutru garancija zdravlja i energije za ceo dan i da je teško naći bolju alternativu za doručak. Britanci su solidarni s nama, čiji jutarnji obrok retko prolazi bez zdravih žitarica, ali Francuzi, Italijani i mnogi drugi narodi počinju jutro bez kaše u svom meniju.
Prvo, moramo da razotkrijemo poznati mit da je bilo koja ovsena kaša dobra za vas. Daleko od toga. Samo žitarice od celog zrna ili grube pahuljice kuvane u vodi ili mleku mogu se smatrati „ispravnim“. Sve instant opcije ovsene kaše obično sadrže puno šećera, aditiva i pojačivača ukusa koji su štetni za telo.
Drugo, ni na jednoj kaši nije moguće smršati. Mnogi ljudi su sigurni da će uključivanjem ovsene kaše u svoju ishranu proces mršavljenja započeti sam od sebe. Izjava je praktično tačna, ali ovde nije precizirano da žitarice moraju biti grubo mlevene, kuvane u vodi, a ne u mleku, a takođe treba isključiti šećer i njegove zamene. Nutricionisti takođe preporučuju kašu uglavnom u danima kada imate plan vežbanja – složeni ugljeni hidrati će se brže apsorbovati u prisustvu fizičke aktivnosti.
Treće, mnogi će biti iznenađeni, ali, uprkos popularnom verovanju, čista ovsena kaša je daleko od najbolje opcije za zdrav doručak, jer sadrži premalo proteina, koji su od vitalnog značaja za telo nakon buđenja. Zbog toga je bolje jesti kašu ili za ručak, ili je kombinovati sa jelima od proteina – omletima, kolačima od sira ili kriškom sira.
Ovsena kaša takođe ima korisna svojstva o kojima lekari i nutricionisti vole da razgovaraju. Zaista, upravo je ova žitarica pre svega preporučljiva da se uvrsti u ishranu kod akutnih bolesti gastrointestinalnog trakta, jer olakšava varenje i oslobađa telo toksina.
Takođe, zbog visokog sadržaja vlakana, ovsena kaša pomaže ne samo normalizaciji rada creva, već i smanjenju nivoa šećera i holesterola u krvi. Sadrži najvažnije komponente za zdravlje – magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink i čitav miks hranljivih sastojaka koji su odgovorni za nastanak i razvoj kostiju i mišićnog tkiva: zato lekari deci preporučuju ovu žitaricu.
Da bi doručak bio ne samo zdrav, već i ukusan, važno je odabrati pravu ovsenu kašu. U prodavnicama, po pravilu, postoje tri glavne vrste ovsene kaše. Prva – od celih zrna, kojoj treba dugo vremena da se skuva. Upravo ovu opciju mnogi lekari smatraju najkorisnijom za telo zbog visoke koncentracije vitamina, minerala i vlakana. Zbog svoje tvrdoće priprema takvog zrna trajaće oko 30 minuta – luksuz za koji malo ljudi danas ima dovoljno vremena.
Cele pahuljice su mnogo popularnije. Takva ovsena kaša može se popariti ključalom vodom ili kuvati 10-15 minuta. Treća vrsta su fine pahuljice, koje se smatraju najprikladnijom i najbržom opcijom za pripremu doručka. Jednostavno ih prelijte ključalom vodom ili par minuta kuvajte u vrelom mleku.
Veruje se da termičko delovanje može uništiti neke korisne komponente žitarica. Međutim, najvrednije supstance koje čine ovsenu kašu – prirodni antioksidans vitamin E, vitamini B i korisni minerali (magnezijum, kalijum, cink, fosfor) – ostaju neoštećene tokom kuvanja.
Nutricionisti su sigurni da je najukusnija, i što je najvažnije, najzdravija kaša ona u kojoj pomešate nekoliko vrsta pahuljica odjednom. Tako će najfinije pahuljice stvoriti nežnu osnovu, čvršće će stvoriti strukturu, a mekinje će kašu učiniti zdravijom, jer sadrže najviše vlakana. Kao osnovu možete uzeti odnos 2: 2: 1.
Što se tiče načina kuvanja, žitarice kuvane u mleku mogu biti jednako korisne kao i ovsena kaša u vodi. Izaberite nizak procenat masti i imajte na umu da je vitamin E u ovsenoj kaši komponenta rastvorljiva u masti. Preporučuje se dodavanje orašastih plodova ili lanenog ulja u vodu, a u slučaju intolerancije na laktozu, obično mleko se takođe može zameniti kokosovim ili bademovim.
Važna tačka: ni u kom slučaju ne dodajte šećer u kašu. Pokušajte da koristite zamene, voće ili sušeno voće – ono će dati ovsenoj kaši ukus i neće štetiti telu. Voće, za razliku od pahuljica, sadrži mnogo vitamina, čija korisna svojstva nestaju tokom toplotne obrade. Zbog toga je bolje da ga ne kuvate sa žitaricama, već stavite na tanjir, sipate vruću kašu i ostavite 5 minuta. Gotovo jelo možete ukrasiti i svežim bobicama.
unsplash.com