Namirnice koje će vas rashladiti na vrućini

Sakupili smo najbolje proizvode koji će vas osvežiti tokom sparnog leta.

NANA

Esencijalno ulje mente je jedno od najboljih ulja za vruće vreme: hladi vatru u želucu. Višegodišnja biljka, nana ima sposobnost da takođe hladi celo telo. Listovima sveže nane dopunite prirodnu limunadu ili salatu od svežeg voća.

KRASTAVCI

Sveži krastavac utoliće žeđ i hladi. Deluje kao antioksidans, posebno kada se unosi sa prženom hranom. Nutricionisti preporučuju da na vrućini pravite limunadu na bazi vode, kriški krastavca i limuna – ona ​​će vas se rashladiti i trenutno utoliti žeđ.

TIKVICE

Tikvice, posebno kada su mlade, doslovno se mogu nazvati prirodnim lekovima. Njihova pulpa sadrži ne samo proteine i ugljene hidrate, već i karoten, askorbinsku kiselinu, vitamine B, pektine, mineralne soli magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. U vrućem vremenu dopunjuju sastav elemenata u tragovima, a takođe se, zbog visokog sadržaja vode, brzo apsorbuju.

ŠPARGLE

Niskokalorični sadržaj špargli i visok sadržaj vlakana čine proizvod izvrsnim sastojkom u vrućem vremenu, što olakšava ishranu i rasterećuje telo. Glavna tajna pravljenja ukusnih špargli nije prekomerno izlaganje proizvoda na vatri, željeni stepen “al dente” postiže se za samo par minuta.

KIVI

U zavisnosti od sorte, kivi može težiti od 50 do 150 grama, pri čemu veći deo čini voda (oko 84%). Pored toga, voće je poznato po visokom sadržaju vitamina C, zbog čega ga Francuskinje smatraju glavnim proizvodom za lepotu kože. U vrućem vremenu kivi savršeno obnavlja ravnotežu vode i povećava otpornost na UV zrake.

KOKOSOVA VODA

Kokosova voda je čudesno piće koje nadopunjuje ravnotežu vode u telu. Veoma je osvežavajuće i sadrži zdrave ugljene hidrate, elektrolite i minerale uskladištene u prirodnom obliku i u najsterilnijim uslovima. Prirodno je izotonično piće gde je nivo elektrolita isti kao u ljudskom telu. Najkorisnija je kokosova voda dobijena direktno iz mladog kokosa.

LIMETA

Visok sadržaj vitamina C čini limetu nezamenljivim proizvodom u dijetalnoj i medicinskoj ishrani, jer askorbinska kiselina neutrališe loš holesterol, rastvara masti i uklanja ih iz tela, jača imuni sistem i ubrzava oporavak od prehlade, što je česta pojava zbog d sezone klimatizacije.

LUBENICA

Lubenica sadrži 92% vode. Izvor je lako svarljive saharoze i fruktoze, pektina, organskih elemenata i kiselina i vitamina. Lubenica ima diuretička, holeretička, antiinflamatorna, antipiretička i laksativna svojstva. Normalizuje metaboličke procese, pojačava pokretljivost creva.

ZELENA HELJDA

U vrućini mnogi ljudi pate od lošeg sna, zbog čega nutricionisti preporučuju uvođenje zelene heljde u ishranu. Zbog visokog sadržaja gvožđa jača nervni sistem, što blagotvorno deluje na san i psiho-emocionalno stanje.