Napokon, doručak je zaista najvažniji obrok u danu i nova, ogromna istraživanja to dokazuju.
Oni koji zanemaruju doručak, gube sve potrebne hranljive materije i vitamine koji su telu potrebni. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the Nutrition Society analizirajući 30.000 odraslih, oni koji su preskakali redovno doručak uskratili su sebi kalcijum, vitamin C i vlakna. Elementi koji se nalaze u mleku, žitaricama i voću.
Preskačete doručak? To utiče i na ostatak vašeg dana!
„Ono što primećujemo tokom istraživanja jeste da ako preskočite doručak, imate tendenciju da ne konzumirate odgovarajuću hranu tokom ostatka dana. To stvara značajnu i zabrinjavajuću prehrambenu prazninu“, rekao je vodeći istraživač Christopher Taylor. I sve pokazuje da je 15,2% učesnika izjavilo da isključuje doručak iz svoje ishrane.
Važne prednosti doručka
Kao što smo rekli, glavni i kratkoročni efekat ne doručkovanja je taj što ne dobijate vlakna, kalcijum, gvožđe, vitamin D i još mnogo toga. A prema rečima stručnjaka, bez obzira koliko suplemenata uzimali, oni nisu u stanju da zamene hranu. „Pun doručak daje vam„ gorivo “za energiju, bolju koncentraciju i pamćenje“, kaže nutricionistkinja Jenna Amos.
Veoma važan element je da je doručak povezan sa boljim odabirom načina života. Oni koji izbegavaju doručak, uglavnom prihvataju ishranu sa niskim sadržajem hranljivih sastojaka i verovatnije je da ne vežbaju ili nemaju dovoljno energije za to.
Da li postoji idealan doručak?
Očigledno morate biti oprezni sa onim što stavljate na tanjir. Mora postojati ravnoteža i hrana sa proteinima i vlaknima. Jaja, sveže voće, ovas, puter od kikirikija i jogurt održavaju šećer u krvi na normalnom nivou, dajući vam energiju i sve hranljive materije koje smo pomenuli. Ako jedete doručak, veća je verovatnoća da tokom dana nećete preći na grickalice sa visokim sadržajem šećera.