Batat je slatki krompir. Pojavljuju se na našim stolovima prilično retko, ali je nedavno stekao popularnost.
Savršen je za poslastice i jela, a po hranljivoj vrednosti nadmašuju obični krompir. Pogledajte zašto treba dodati batat u svoju ishranu i kako od njega pripremiti kolačiće.
Batat je jedno od najstarijih povrća poznatih čoveku. U početku se gajio samo u Južnoj i Centralnoj Americi, ali u vreme geografskih otkrića pronašli su i put do Evrope. Trenutno stiču popularnost širom sveta zbog slatkastog ukusa i hranljivih svojstava.
Batat – zašto ga treba jesti?
Postoji oko 400 vrsta slatkog krompira. Razlikuju se u boji kore i boji mesa. Ko je kora ljubičasta, to znači da slatki krompir ma više antioksidanata. Poput paradajza, i crveni slatki krompir bogat je likopenom, antioksidansom koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i nekih karcinoma, posebno prostate i grlića materice. Žuti su puni karotenoida, uključujući lutein za poboljšanje vida. U 100 g kuvanog slatkog krompira postoji gotovo celokupna dnevna potreba za vitaminom A za naše telo. Batat se sastoji uglavnom od ugljenih hidrata i zato je zdrav izvor energije. Pored toga, imaju nizak glikemijski indeks, tako da su sigurni za ljude sa dijabetesom. Oni imaju malo kalorija (100g je 76 kcal) pa će biti idealna komponenta dijete ako želite da izgubite nekoliko kilograma.
Batat je takođe napravljen od proteina, zbog čega ga vegetarijanci i vegani koriste kao zamenu za životinjske proteine u ishrani. Batat je takođe izvor beta-karotena, koji je odličan za vid, kožu i jača imunitet.
Batat je bogat vitaminima A, E, C, B i K. Kao rezultat, poboljšava naše blagostanje, jača imunitet i daje koži sjaj. Batat sadrži minerale poput bakra, fosfora, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, selena, joda i hlora. Takođe je dobar izvor polifenola i folne kiseline.
Slatki krompir – po čemu se razlikuje od običnog krompira?
Batat je dobio ime po slatkom krompiru, iako nije predstavnik iste vrste. Uprkos svemu, oni se neprestano upoređuju jedni s drugima. Na slatki krompir se često gleda kao na zdraviji. Imaju sličnu kalorijsku vrednost, sadržaj ugljenih hidrata i vlakana. Međutim, oni imaju više hranljivih vrednosti koje pozitivno utiču na naše zdravlje. Suprotno običnom krompiru, prženjem ne dobijaju kalorije. Štaviše, dolaze u mnogo boja, što dokazuje visok sadržaj jakih antioksidanata. Batat se može pripremiti i kao slano jelo i kao poslastica. Biće ukusni poput pomfrita ili čipsa, ali i savršeni kao sastojak kolača. Vredi eksperimentisati sa njima i pronaći omiljene ukuse sa ovim sastojkom.
Brauni od batata – recept
Sastojci:
2 srednja slatka krompira
1 šolja brašna
50g tamne čokolade (min. 60%)
2 jaja
½ šolja biljnog ulja
prstohvat soli
2 kašike kakaa
1 kašičice sode bikarbone
vanilin šećer
2 kašike javorovog sirupa ili meda (po želji)
dodaci: orasi, bademi…
Zagrejte rernu na 180 ° C. Ogulite slatki krompir i kuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne omekša približno 15/20 minuta. Posle kuvanja, izmrvite ih i ostavite da se ohlade. U međuvremenu otopite čokoladu. U velikoj posudi kombinirajte sve suve sastojke: brašno, kakao, so, vanilin šećer i sodu bikarbonu. U drugu posudu umutite jaja, dodajte ulje, javorov sirup, otopljenu čokoladu i pire od slatkog krompira. Temeljno mešajte. U mokre sastojke dodajte suve sastojke i mešajte. Dodajte omiljene orahe. Masu stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta.
Kolačiće možete poslužiti uz omiljeni sladoled od vanile ili šlag.
Prijatno!
claudia.pl