Avgustovska agenda: Šta gledamo, slušamo, posećujemo ovog meseca

Dok se leto približava kraju, uživajte u koncertima na otvorenom, umetničkim izložbama, festivalima… koje donose vrhunski zabavu i nezaboravne trenutke. Bilo da tražite kulturne doživljaje, aktivan odmor ili opuštanje uz prijatelje i porodicu, avgust nudi nešto za svakoga. Ne propustite priliku da budete deo ovog živahnog meseca i stvorite uspomene koje će trajati.

Open Air bioskop na otvorenom

Treći po redu letnji bioskop pod zvezdama na Sava Promenadi biće otvoren od 14. juna do 26. avgusta. Na velikom platnu, na zelenoj površini ispred ulaza 4 u Galeriju svakog petka i subote prikazivaće se neki od najgledanijih filmova svih vremena, ali i najnoviji hitovi svetske i domaće kinematografije. Sve projekcije zakazane su za 20.30, a ulaz je besplatan. Ljubitelji kinematografije moći će da ovog leta pored Save, uživaju u 22 filmska ostvarenja, među kojima su i „Pirati sa Kariba“, „Ratovi zvezda“, „Openhajmer“, „Barbi“, ali i brojni domaći naslovi poput „Kako je propao rokenrol“, „Bal na vodi“, „Ljubav i moda“.

avgustovska dešavanja

Zvezdana postava četvrte sezone

U nedavno objavljenom trejleru četvrte sezone serije „Only Murders in the Building”, Martin Šort izjavljuje: „Negde je skriveno snajpersko gnezdo”, nagoveštavajući da će identitet tog snajpera biti izuzetno težak za otkriti u najnovijem poglavlju Huluove misterije o ubistvima. Serija je dodatno proširila svoju zvezdanu postavu, pripremajući se za ono što će biti najzvezdanija sezona do sada, a koja stiže ovog leta. Pored stalne grupe ČarlsHeden Savage (Stiv Martin), Oliver Putnam (Martin Šort) i Mabel Mora (Selena Gomez), Meril Strip će se ponovo pojaviti u četvrtoj sezoni nakon što je debitovala kao Loreta Durkin u trećoj. Premijera je zakazana za 24. Avgust.

Povratak Nica Cavea

Novi album Nicka Cavea i Bad SeedsaWild God biće objavljen 30. avgusta. Kroz deset pesama, bend se kreće između konvencije i eksperimentisanja, pojačavajući bogatstvo slika i emocija u Cavevovim pričama. Zvuk grupe je ohrabren ponovnim povezivanjem i poletom, s trenucima koji se dotiču prošlosti Bad Seedsa, ali prožimaju njihovo sonično kretanje napred.

avgustovska dešavanja

Izložba “Trajni odmor”

U Galeriji Hestia tokom avgusta moći ćete da posetite izložbu multimedijalnog umetnika iz Slovenije Marka Požlepa „Trajni odmor” (Permanent Vacation). Izložba je nastala u produkciji galerije Cukrarna iz Ljubljane, uz podršku slovenačkog Ministarstva kulture i Gradske opštine Celje. Trajni odmor istražuje uticaj Jadranske magistrale na društveni razvoj, navike i turističku industriju regiona. Put, dug 1006 kilometara, predstavljao je metaforu kohezije, ujedinjujući različite etničke zajednice u jedinstveni ideal i teritoriju, po rečima kustoskinje galerije Andreje Drobnjak. Projekt je inspirisan sećanjima iz detinjstva na kulturni fenomen letnjih terasa hotela istočne obale Jadrana, gde su svirali mnogi muzički bendovi (popularni VIS-ovi).

Izložba sadrži gotovo sto crteža ugljenom i video-performanse, koji pokrivaju sedam segmenata projekta: Jadranska magistrala, Ribari s dinamita, Hotel Haludovo, Nudizam, Gastarbajteri, Jadrolinija i Izbeglice.

Foto: Promo, Unsplash, Profimedia