BRAT LETO: Kultura haosa i osvajanje slobode

Pokret koji je obeležio proteklo leto pružio dao nam je prostor u kome smo se oslobodili od društvenih stega i prihvatili sopstvenih autentičnosti. U svetu haosa, brat leto postalo je simbol radikalne slobode i životne radosti. Zašto je to tako?

“Brat leto” je za nama, a kakvo je to leto bilo! Ako ste kojim slučajem propustili izraz “brat” prethodnih nekoliko meseci, uvešćemo vas u priču: nema veze sa rodbinskim vezama. U slobodnom prevodu, ova reč znači derište. Ujedno je i naziv albuma Charli XCX, koji je pokrenuo čitav novi trend u popularnoj kulturi, postavivši nove estetske standarde kroz koje se proživa limeta – zelena boja i način života inspirisan necenzurisanim tekstovima ove britanske kantautarke. Divlja, neobuzdana energija prožeta uznemirujućom dozom anksioznosti, tako su je opisali kritičari – i tako deluje na prvi pogled.

Kulturološka revolucija

Novi album Charli XCX doneo je kulturološki preokret među mladim ženama koje privlači određen stil života: hedonistički, bezbrižan i pomalo haotičan. Prethodna sezona zato je nazvana “brat leto”, a žene su se osetile dovoljno slobodnim da ga žive po svojim pravilima, ne sputavavši svoju divljini, živeći život punim plućima – bez grudnjaka, bez briga, po sopstvenim pravilima.

Ipak, “brat” nije naziv sa kojim se poistovećuju samo devojke; to je identitet koji prevazilazi tradicionalne norme. I prethodna leta obeležili su različiti trendovi, poput “hot girl summer” u kome je naglasak bio na samopouzdanju i zdravom životu. Brat leto preokrenulo je priču. U prvi plan stavljena je autentičnost i svi oni koji umeju da uživaju u sitnim radostjma, bez tereta očekivanja.

brat leto

Svet je u haosu, zašto da ne uživamo u tome

Nasuprot devojačkim estetikama, “brat” estetika pre svega poziva na prihvatanja haosa u kome živimo kao društvene norme. Pažljivo usklađenje odevne kombinacije ostale su u prošlosti: DIY modna rešenja, “apa – drapa” oblačenje i spontanost umesto reda, ne bi li se naglasila individualnost. Kulturološki, leto za nama mnoge je podsetilo na ono koje smo proživljavali u jeku ekonomske krize 2010. godine, kada se od problema bežalo u muziku i zabavu. U vremena svih milenijalsa, kada je Kesha vladala top listama, a uprkos neizvesnoj budućnosti, prihvatanje haosa bilo je od suštinskog značaja za zdrav razum.

Više od estetike, manje od pokreta

Pored toga, brat leto nije samo estetika; to je odbacivanje društvenih okvira. Žene su umorne od osuda samo na osnovu toga kako izgledaju i kako se ponašanju. Brat devojke ne žele da se uklope u društveni kalup, koji definiše ženstvenost na jedan jedini način – urednu i skladnu, a nametnutu od sveta. Prihvativši svoj novi, brat, identitet, žene su proglasile autonomiju, odlučile da je vreme da se fokusiraju na sebe, zadovoljstvo i udobnost, a ne na lažne stege i odobravanja društva. U ovoj pobuni protiv nametnutih normi one su našle snagu, posebno dok generacije koje kroz kompleksne procese u kojima uče da vole sebe i sopstveno telo, dok ih društvo (nemo) posmatra. U svetu koji često mlade žene zatvara u kutije i ima od njih određena očekivanjima, “brat leto” došlo je kao radikalna pozivnica na oslobađanje. Možda je vreme da malo haosa inspiriše radost: podsetnik da pobuna, ma koliko mala bila, može biti osvežavajuća.

brat leto

Egzistencijalni strah postoji

Ovo leto ne bi bilo obeleženo limeta-zelenom estetikom, da Charli XCX nije pisala o tome, a da mi to ne prihvatimo oberučke, jer svi patimo od iste boljke. “Želim da me obasjaju svetla kluba… neću stati dok ne svane zora,” peva ona, u pokušaju da od teške realnosti pobegne u muziku i zauvek otupi uz pomoć žurki. To, nažalost, nije moguće, jer retko koji klub radi 24 sata, pa kada muzika stane, stignu je misli i melanholično preispitivanje sebe. Od haosa do nostalgije kratak je put, pa razmišlja kako bi samo “da premota vreme unazad”. Još jedna stvar koja nije moguća. Suštinski, ako ste slušali album, shvatili ste da Charli, poput većine nas iz generacije milenijalsa, prolazi kroz egzistencijalnu krizu, koju pokušava da ubije na sve moguće načine, a pre svega izlascima. Ceo je album prožet daškom egzistencijalnog straha, ali nismo li svi? Zato smo ceo “brat” pokret tako brzo shvatili i prihvatili.

Piše: Petar Živković

Foto: Profimedia