Grazia i Mastercard vas vode na Sarajevo Film Festival

Donosimo vam sve zanimljivosti sa svečanog otvaranja.

Sarajevo film festival my late summer danis tanovic

Grazia i Mastercard vas vode na svečano otvaranje 30. Sarajevo Film Festivala. Sinoć je Sarajevo zasijalo u punom sjaju, obasjano reflektorima i umetničkom vizijom, dok je 30. Sarajevo Film Festival svečano otvoren premijerom filma My Late Summer reditelja Danisa Tanovića. Pod zvezdanim nebom, u društvu regionalne i međunarodne filmske elite, publika je imala priliku da se prepusti magiji ovog filmskog ostvarenja, koje nas vraća u tanane niti identiteta, prošlosti i porodice.

Sarajevo film festival danis tanovic

My Late Summer je najnoviji film oskarovca Danisa Tanovića, koji je poznat po svom prepoznatljivom stilu i sposobnosti da na jedinstven način dočara kompleksnost ljudskih emocija. Film prati mladu ženu koja odlazi na zabačeno ostrvo kako bi rešila porodično nasledstvo, ali umesto toga ulazi u duboku introspektivnu potragu za sopstvenim identitetom, suočavajući se sa pitanjima iz prošlosti.

Sarajevo film festival

Danis Tanović, koji je osvojio Oskara za film No Man’s Land i dva puta nagrađen Srebrnim medvedom u Berlinu, još jednom potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih filmskih stvaralaca našeg vremena. Njegova veza sa Sarajevom je duboka i emotivna, što je dodatno istaknuto kada je 2014. godine primio počasnu nagradu Srce Sarajeva za izuzetan doprinos kinematografiji.

Sarajevo film festival

Tokom svečanog otvaranja, dodeljeno je i Počasno Srce Sarajeva palestinskom reditelju Elia Suleimaniju, koje mu je uručio direktor SFF-a Jovan Marjanović. Ova nagrada, kao priznanje za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, predstavlja simboličan gest poštovanja prema autoru koji je više puta nagrađivan za svoja ostvarenja. U okviru programa “Posvećeno“ (Tribute to), publika će imati priliku da uživa u retrospektivi izabranih Suleimanovih filmova. Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kada je njegov film “To mora biti raj” prikazan u programu Open Air, osvojivši posebno priznanje žirija na filmskom festivalu u Kanu iste godine. Takođe, bio je predsednik žirija festivala 2016. godine, a prvi put gostovao je tri godine ranije, ostavljajući dubok trag u istoriji ovog prestižnog događaja.

Nakon svečanog otvaranja i premijere filma, veče se nastavilo sa ekskluzivnim garden partijem u Festival Gardenu, novoj centralnoj tački festivalskih dešavanja. Pod svetlima fenjera i okruženi raskošnim zelenilom, gosti su uživali u opuštenoj atmosferi, vrhunskoj muzici i delicijama koje su obeležile tu noć. Ovaj sofisticirani događaj bio je savršena prilika za filmske entuzijaste, zvezde i goste da se povežu, razmene utiske o premijernom filmu i proslave početak još jednog nezaboravnog Sarajevo Film Festivala.

Foto: Sarajevo Film Festival