Top 13 filmova za jesen

Top 13 filmova za jesen

Jesen donosi mnogo više od svežeg vremena i kraćih dana. To je vreme promenljivog lišća, fudbalskih utakmica, udobnih džempera i naravno, Noći veštica. Mnogo toga se može voleti u vezi s ovom sezonom, a širok je i spektar filmova koji donose jesenje vibracije. Evo najboljih jesenjih filmova koje možete uživati dok sunce ranije zalazi.

Lisa Frankenstein (2024) 

Lisa (Kathryn Newton) se ne uklapa—ni u školu, ni u svoju porodicu, a možda čak ni među žive. Tako kada čudna oluja s munjama oživi leš pijaniste iz viktorijanskog doba (Cole Sprouse), njeno srce je ukradeno. Ova mračna komedija je rediteljski debi Zelde Williams, a scenario je napisala Diablo Cody.

Dead Poets Society (1989)

U ovom Oskarom nagrađenom filmu, Robin Williams je nastavnik poezije gospodin Keating—ili, kako ga zovu dečaci koje podučava, “O Kapetane! Moj Kapetane!” Njegove nekonvencionalne metode podučavanja dovode ga u sukob sa ostalim profesorima na prestižnoj školi. Njegovi učenici, međutim, inspirišu se lekcijama i oduševljeno oživljavaju stari klub koji je Keating stvorio: Dead Poets Society.

Knives Out (2019)

Rian Johnsonov veliki hit donosi napetu misteriju o ubistvu; izvanrednu glumačku ekipu koja uključuje Toni Collette, Jamie Lee Curtis, Christophera Plummera i Michaela Shannona; i mnogo udobne pletene odeće. Na čelu sa Danijelom Craigom, koji nikada nije bio bolji, kao detektiv Benoit Blanc, istražuje iznenadnu smrt bogatog pisca misterija. Pretvorite filmsko veče u dupli program sa nastavkom Glass Onion, iako je to mnogo više letnji film.

Practical Magic (1998)

Radnja smeštena u šarmantnom gradiću Nove Engleske, Practical Magic prikazuje Sandru Bullock i Nicole Kidman kao Sally i Gilly Owens, dve sestre iz duge loze veštica. Ali njihova sposobnost da bacaju čini dolazi sa zamkom: Njihova porodica je prokleta, i svaki muškarac kojeg voli veštica Owens osuđen je na smrt.

Hocus Pocus (1993)

Kada grupa dece slučajno dozove ozloglašene veštice Sanderson (Bette Midler, Sarah Jessica Parker i Kathy Najimy) u današnji Salem, nastaje haos—i urnebes. Ovaj film je stekao lojalnu publiku tokom 30 godina, što je dovelo do nastavka iz 2022. godine i nadolazećeg trećeg dela.

If Beale Street Could Talk (2018)

Nakon osvajanja Oskara za najbolji adaptirani scenario i najbolji film sa Moonlight, Barry Jenkins je napisao, režirao i producirao If Beale Street Could Talk. Baziran na romanu Jamesa Baldwina iz 1974. godine, KiKi Layne igra Tish, mladu ženu koja mora da dokaže nevinost svog dečka nakon što je uhapšen za zločin koji nije počinio.

The Craft (1996)

Kada nova devojka Sarah dođe u njihovu srednju školu, trio autsajdera se sprijateljuje s njom kako bi upotpunile svoj krug veštičarenja. Devojke počinju da bacaju čini kako bi ispunile svoje tinejdžerske želje i osvetile se onima koji su ih povredili. Ali uskoro njihove prizivke počinju da ih progone, a njihove moći izmiču kontroli.

October Sky (1999)

Memoari NASA-inog inženjera Homera Hickama Rocket Boys osnova su za ovaj film. Jake Gyllenhaal igra Hickama, tinejdžera koji je inspirisan lansiranjem Sputnik 1 1957. godine i počinje da gradi sopstvene rakete. Ali njegov otac nije impresioniran novom strašću svog sina i želi da se fokusira na postajanje rudarom.

Clue (1985)

Baziran na društvenoj igri, Clue je komedija sa fantastičnom glumačkom ekipom koja uključuje Tima Curryja, Eileen Brennan i Christophera Lloyda. Ova zabavna i neobična misterija o ubistvu ima tri alternativna završetka, svaki otkrivajući različitog ubicu (ili ubice).

The Addams Family Values (1993)

Verovatno najbolji deo u Addams Family franšizi filmova, The Addams Family Values ima neobičan humor i osebujne likove koje volimo još od 1960-ih. Ali ovaj film uvodi obožavaoce u fantastične originalne kreacije: tu je Joan Cusack kao Debbie, dadilja sa mračnom tajnom. Zatim je tu Joel Glicker (David Krumholtz), nespretan, alergijama pogođen klinac koji je očaran Wednesday koju igra Christina Ricci. Na kraju, tu je i Kamp Chippewa: letnji kamp kojim upravljaju dva previše entuzijastična savetnika, a koji se raspada tokom predstave o prvom Danu zahvalnosti.

Sleepy Hollow (1999)

Sleepy Hollow ponovo osmišljava jezivu narodnu priču o Ichabod Craneu. Krvava ubistva i vrhunska glumačka ekipa (u kojoj su Johnny Depp, Christina Ricci i Christopher Walken) čine ovaj film Tima Burtona poslastica za ljubitelje horor filmova, ali sumorna atmosfera gradića u Novoj Engleskoj, opsednutog bezglavim fantomom, ono je što zaista donosi sezonski duh.

Beetlejuice (1988)

Beetlejuice je film o egzorcizmu, sa obrtom—umesto uobičajene opsednutosti, mrtvi pokušavaju da proteraju žive iz svojih domova u ovoj horor komediji sa Geena Davis, Alecom Baldwinom, Michaelom Keatonom i Catherine O’Harom. Obožavaoci ovog klasika za Noć veštica takođe će biti oduševljeni, jer nastavak Beetlejuice Beetlejuice stiže u bioskope 6. septembra.

Good Will Hunting (1998)

Good Will Hunting (1997) je drama koja prati priču o Willu Huntingu (Matt Damon), izuzetno inteligentnom mladiću koji radi kao domar na MIT-u u Bostonu. Iako ima neverovatan talenat za matematiku, Will se suočava s emocionalnim i psihološkim problemima koji ga sprečavaju da ostvari svoj puni potencijal. Nakon što upada u nevolje sa zakonom, profesor matematike Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård) prepoznaje njegov dar i nudi mu izlaz: umesto zatvorske kazne, Will mora da radi s njim i posećuje psihoterapeuta. Terapeut Sean Maguire (Robin Williams) pomaže mu da se suoči sa svojom prošlošću i otkrije šta zaista želi u životu. Film istražuje teme prijateljstva, ljubavi, i samoostvarenja.

Pogledajte trejler za drugi deo 4. sezone “Emily in Paris”

Foto: Profimedia