Joan: Sophie Turner igra vatrenu i neumoljivu pljačkašicu u novoj seriji

joan sophie turner

Zvanično je — hladno je, mračno je, sivo je, a sezona ušuškavanja je u punom jeku. U narednom periodu možete nas pronaći kako hiberniramo ispod pokrivača, s šoljom nečega toplog u jednoj ruci i daljinskim upravljačem u drugoj. Ako ste radoznali u vezi s najboljim programom koji jesen može ponuditi na TV-u, odmah dodajte novu ITV seriju “Joan” sa Sophie Turner na svoju listu.

Istinitu priču o glamuroznoj zločinki Joan Hannington, reinterpretira glumica iz “Igre prestola” tumačeći pljačkašicu dragulja koja se probila kroz redove kriminalnog podzemlja Londona 1980-ih.

Sezona koja se sastoji od šest epizoda već je dostupna na ITV-u i, da, već smo potpuno opsednuti. Dok se svi pripremamo za jesenji povratak stilske estetike “žena mafijaša” ove godine, evo svega što znamo o seriji.

O čemu se radi u seriji “Joan”?

“Joan” je inspirisana istinitom pričom o stvarnoj pljačkašici dragulja Joan Hannington, koja je postala značajna pljačkašica dragulja u Londonu 1980-ih.

Sinopsis serije na IMDB-u glasi: “Žena koja balansira između svoje uspešne i hrabre karijere kao pljačkašica dragulja, dok pokušava da izbavi svoju ćerku iz socijalnih službi. Prikazujemo majku u očaju koja je uvučena u uzbudljiv svet kriminala.”

Prema ITV-u, Sophina verzija Joan je “vatrena i neumoljiva žena u svojim dvadesetim godinama, duboko ranjena i ranjiva. Ona je posvećena majka svojoj šestogodišnjoj ćerki Kelly, ali je zarobljena u katastrofalnom braku s nasilnim kriminalcem po imenu Gary.”

joan sophie turner

Šta se stvarno desilo sa Joan Hannington?

Ako ste već odgledali celu seriju “Joan,” sigurno imate neka pitanja. Naime, šta se stvarno desilo sa Joan Hannington? I koliko je serija zapravo istinita?

Hannington je bila stvarna, poznata kriminalka koja je živela u Londonu 80-ih i čak je dobila nadimak “Kumica.” Rođena u Londonu 1957. godine, Joan je napustila dom sa 13 godina i na kraju se udala za pljačkaša oružja Rhea Paveya (koji postaje Gary u seriji). Nakon što je zatrudnela sa 17 godina, Hannington je napustila nasilnog Paveya i predala svoju ćerku na staranje. Ubrzo je upoznala Bennyja Bosieja, starijeg muškarca koji ju je uveo u svet kriminala. Par se venčao kada je imala 24 godine. Hannington je završila u zatvoru na 30 meseci nakon što je proglašena krivom za korišćenje ukradene čekovne knjižice.

Nakon što je odslužila kaznu, Hannington je počela da radi u prodavnici nakita. Tamo je nastavila sa svojim kriminalnim aktivnostima, progutajući otprilike 20 dijamantskih prstenova i zamenjujući brojne dijamantske narukvice za lažne. “Najbolja banka na svetu je vaš stomak. Najbolja sigurnosna kasa ikada izmišljena,” kasnije je napisala u svojim memoarima. Ona i Bosie su ukrali dijamante u vrednosti od nekoliko miliona funti i ubrzo su živeli luksuznim životom, okruženi skupim automobilima, odećom i putovanjima.

“Brak sa Bennyjem je navodno bio ono o čemu se pričalo u 80-im,” izjavila je Hannington za The Sun u nedavnom intervjuu. “Brzi automobili, brzi način života, Majkl Džekson na vrhu top lista, “Dallas” i “Dinastija” na TV-u. Obožavala sam glamur tog perioda.”

Nastavila je: “Imali smo dom koji je bio poput palate za svakoga ko je došao. Bosie je svaku sobu vešto ukrasio viktorijanskim i edvardijanskim nameštajem, art dekom i art nuveau stilom. Naš stan je koštao samo 27,110 funti od opštine, a imali smo oko milion funti vrednog nameštaja unutra. Nikada nismo imali sef ili alarm ili čak dugme za paniku — samo rešetke na svim vratima, brave na prozorima i gomilu oružja sakrivenog po stanu.”

Par je 1987. godine dobio sina Bennyja. Bosie je poginuo u požaru 1990. godine nakon što mu je plan da zapali njihovo skladište radi isplate osiguranja pošao po zlu.

Gde je sada Joan Hannington?

Nakon Bosiejeve smrti, Hannington je odlučila da ostavi svoj kriminalni život iza sebe. Počela je da se bavi obnovom socijalnih stanova. “Novac mi nikada nije donosio zadovoljstvo,” rekla je. “Odlučila sam da se okrenem poštenom radu. Imala sam više nego dovoljno novca da mi traje za ceo život.”

Objavila je memoare “I Am What I Am” početkom 2000-ih. Hannington sada živi na južnoj obali sa svoja dva psa. Njen sin Benny je sada reper, a Hannington je baka.

Da li postoji trejler za Joan?

Naravno! Ako je suditi po trejleru, ova serija će biti pravi stilizovani užitak.

Šta je Sophie Turner rekla o ulozi u seriji “Joan”?

Sophie je snimala “Joan” kada je njen raskid sa Džoom Džonasom postao javan, i otvorila se u intervjuu za British Vogue o “obrađivanju osećanja” nakon raskida dok je igrala tu ulogu.

“Nisam baš dobra u procesuiranju svojih emocija,” rekla je. “Zatvorim ih u sebe, a onda se vremenom pojave u obliku depresije ili anksioznosti. Sa ovom ulogom, zapravo sam mogla da obradim ta osećanja.”

Dodala je da su joj ekipa i glumci serije “Joan” bili velika podrška u to vreme, dok su mediji analizirali raskid i kritikovali je kao majku. “Oni su bili moja emocionalna podrška, moja porodica,” rekla je. “Zaista ne znam šta bih radila bez njih.”

Foto: Profimedia, Youtube