Ako volite avokado i jedete ga u svakoj prilici – stavljate ga na tost, pravite od njega razne namaze, salate i gvakamole, onda će vam se sigurno dopasti i nešto slatko od njega.
Kremasta tekstura ovog magičnog ploda odlična je za pravljenje smutija, musa, pa čak i sladoleda. Leto je i samo želimo da se rashladimo i jedemo nešto lagano, pa ako ste u potrazi za interesantnim, a brzim receptima poslastica koje su jednostavne za spremanje, probajte sledeći.
Sastojci: konzerva punomasnog kokosovog mleka (dobro ohlađenog), dva zrela avokada (narezana na četvrtine), jedna zrela banana, tri kašike meda, dve kašike limunovog soka i nekoliko listića nane.
Priprema: Pre nego što počnete da pravite sladoled, stavite pravougaoni kalup u frižider i ostavite ga da stoji tamo najmanje 30 minuta. Izmiksajte avokado u blenderu na velikoj brzini. Kašikom dodajte samo gusti deo kokosovog mleka – trebaće vam između 35 i 40 ml, u zavisnosti od gustine mase. Ako je previše gusto, dodajte još. U to stavite bananu, med (a može i neki drugi zaslađivač po ukusu), limunov sok i listiće nane. Mešajte dok ne dobijete gustu kremastu masu. Smesu sipajte u ohlađeni pleh, poravnajte i stavite u zamrzivač na najmanje četiri sata. Možete ulrasiti listićima nane ili mrvicama čokolade. Bonus savet: ostavite sladoled na sobnoj temperaturi od pet do deset minuta pre serviranja.
Tekst: J. M.
Fotografije: Profimedia, Instagram