Tamna ili crna čokolada smatra se najkvalitetnijom vrstom čokolade jer sadrži najmanje 50 odsto kakao delova, dakle najveći procenat zrna kakaovca, pa tek onda dolaze drugi sastojci, šećer, vanila i sojin lecitin.
Sa njom možete zanemariti sve one savete o štetnosti slatkiša. Za naslov “zdravog” slatkiša, crna čokolada može zahvaliti visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi, kao što već znamo, štite ćelije pogubnog dejstva slobodnih radikala.
Crna čokolada sadrži velike količine dva važna minerala – magnezijuma i bakra. Samo 40 grama ove poslastice obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, za jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa, te 34 odsto dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere i tako potpomaže kardiovaskularni sistem. Crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako još niste uvereni u njene prednosti nad ostalim poslasticama, evo još nekoliko zdravstvenih koristi.
Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju, može preduprediti arteriosklerozu, podići nivo dobrog holesterola, pomaže kod blage anemije jer sadrži i dosta gvožđa. Konačno, ne zovu je bez razloga “lekom za dušu”, jer upravo crna čokolada zaista popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Oni koji je vole već sznaju da ovaj slatkiš stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.