Tajna pripreme Fluffy japanskih palačinki.
Na društvenim mrežama pravi bum su doživele japanske “lepršave” palačinke – poznate kao Fluffy.
Japanci vole takve palačinke za doručak sa bobicama, šećerom u prahu i kriškom putera. Palačinke se takođe prodaju na ulici u posebnim kafićima i štandovima.
Gledajući takve fotogenične palačinke koje izgledaju kao oblak, istina je da je teško ne sanjati o njima. Usput, priprema palačinki sa suffle-om nije tako teško, međutim, postoji nekoliko tajni koje im pomažu da ostanu tako veličanstvene.
Palačinke se mogu poslužiti sa voćem i bobicama, sa šlagom, sa medom, javorovim sirupom, sladoledom, šlagom ili kremom. Možete probati Fluffy palačinke sa karamel kokicama, šlagom, nutelom, kremom od malina i karamelizovanim bananama. Ali dok ste kod kuće, možete ih sami pripremiti kako biste uveličali svoj obrok.
Šta vam je potrebno?
Sastojci:
150 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
1 kašika šećera (30 g)
2 jajeta
1 kašika biljnog ulja
180 ml mleka
½ kašike ekstrakta vanila sirupa,
sladoled, bobice za ukras
Način pripreme:
Umutite žumanca sa mlekom, zatim dodajte ekstrakt vanile. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo. Postepeno dodavati prosejano brašno u smesu sa žumancima. Posebno umutite belanca sa 1/3 kašike šećera. Nežno i polako dodajte smesu od belanaca u smesu sa žumancem.
Zagrejte posudu na srednjoj vatri. Podmažite posudu ubrusom i biljnim uljem. Tiganj treba da bude skoro suv. Nežno sipajte testo. A sada je prva tajna – testo smo sipali u nekoliko slojeva. Jedna kašika, druga na vrhu, zatim treća i četvrta – za impresivnu visinu. Pokrijte posudu poklopcem.
A sada druga tajna – za dva minuta u posudu dodamo kašiku vode. I na palačinke rasporedite još jednu kašiku testa. Čekamo još minut, zatim pažljivo okrenimo palačinke, ponovo dodamo kašičicu vode i pokrijemo poklopcem. Pustite da se prži još 3 minuta. Kada su palačinke spremne dodajte sirup, pavlaku, voće ili bobice po ukusu.
U Japanu se palačinke tradicionalno serviraju sa kriškom putera. Svaku palačinku možete poslužiti zasebno tako što ćete je iseći i unutra staviti sladoled ili krem od vanile.